Uskoro uređenje korita i poribljavanje rijeke Vrbas

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Uređenje korita rijeke Vrbas, te nakon toga poribljavanje tema je sastanka kojem su danas uz načelnik Općine Hasan Ajkunić i predstavnike Općinskog štaba Civilne zaštite prisustvovali i predstavnici Sportsko-ribolovnog društva Bugojno.

Na samom početku sastanka predstavnici SRD Bugojno načelniku Ajkuniću uručuili su zahvalnicu Sportsko-ribolovnog saveza Federacije BiH za doprinos razvoju sportskog ribolova.

Tokom sastanka Mirsad Karadža, načelnik Općinskog štaba Civilne zaštite , prisutne je informisao o dva projekta uređenja korita rijeke Vrbas. U saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save prvi projekat, težak 170 000 KM, starta već u ponedjeljak, 21. augusta na području Vrbanje, i obuhvatit će uređenje korita Vrbasa u dužini od 700 metara.Drugi projekat, čiji je nosilac UNDP, vrijedan 370 000 KM, obuhvatit će obale Vrbasa u dužini od 1500 metara, a biće realizovan na potezu od Gračanice do Zlavasti.

Ovom prilikom razgovaralo se i o naknadnim dodatnim sadržajima kojima bi se buduće uređene obale pretvorile u savremenu fly-fishing stazu na kojoj bi bilo moguće organizovati takmičenja međunarodnog karaktera.

U svom obraćanju načelnik Ajkunić je posebno istakao doprinos ribolovaca koji godinama svojim akcijama vrše održavanje obala Vrbasa i njegovih pritoka, dok je za ova dva značajna projekta istakao kako je riječ o ulaganjima na području Bugojna većim od 500 000 KM, te dodao:

“Priznanje od strane SRS Federacije BiH nije prinzanje meni kao načelniku nego čitavom gradu, odnosno općini. To pokazuje da se određene aktivnosti koje poduzimamo na lokalnom području prepoznaju i na višim nivoima. Ovom prilikom bi pozvao i javnost da se uz ribolovce pridruže uređenju obala Vrbasa nizvodno od Vrbanje prema centralnom mostu koji vodi prema Rostovu, da očistimo našu rijeku ljepoticu od plastičnih kesa i flaša i svega onog što narušava ukupni ambijent. Po okončanju uređenja korita na ova dva lokaliteta Općina će u saradnji sa SRD Bugojno izdvojiti ukupno 5000 KM za poribljavanje, te se nadam da ćemo na ovim područijima moći organizovati takmičenja u sportskom ribolovu i na federalnom, državnom pa i većim nivoima.“

Oba projekta uređenja korita rijeke Vrbas trebala bi biti okončana do kraja narednog mjeseca.

1234567