Uskrs: Izvorna grupa “Kalin” organizovala druženje u Bugojnu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Danas je u povodu velikog katoličkog blagdana Uskrsa Izvorna grupa „Kalin“ Bugojno organizovala tradicionalno bojenje jaja i podjelu fiš paprikaša na platou ispred crkve Sv. Ante Padovansog.

Kako je istakao Ljuban Vidović, predsjednik ove izvorne grupe, želja je s prijateljima u Bugojnu podijeliti ovaj veliki blagdan i organizovati druženje  i bojenje jaja kao dio tradicije katolika na ovim prostorima.

– Ovo je druga godina u kojoj na ovaj način obilježavamo Uskrs sa gradjanima Bugojna. Pored bojenja i dijeljenja jaja, koja simboliziju radjanje novog života i ovaj put pripremili smo i posaban fiš paprikaš. Ovom prilikom  svim vjernicima katolicima i pravoslavcima  upućujem iskrene čestitke u povodu Uskrsa, odnosno Vaskrsa – naglasio je Vidović.

Zanimljivo je bilo vidjeti bojenje jaja na tradicionalan način. Ivica Brajković već 55 godina boji jaja i koristi „prirodne boje“ koje se dobiju iskuhavanjem lukovice crvenog, ljubičastog, bijelog luka, a koja se, kako je istakao, prikuplja tokom cijele godine. Njegov omiljeni motiv su listovi divlje mrkve, a do sada je, tokom proteklih godina, ukupno obojio više od 2500 komada jaja.

Slaveći ovaj blagdan Brajković  je skrenuo pažnju na ljepotu  i tradiciju u Bugojnu dijeljenja radosti s prijateljima, komšijama, vjernicima bez obzira kojoj konfesiji pripadaju.

18192021222324