Uspjeh i snaga Republike Turske je i snaga svih naroda i građana Bosne i Hercegovine

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović primila je jučer delegaciju Fondacije “Marmara” iz Istanbula, na čelu sa predsjednikom Akkan-om Suver-om.

Zbog važnosti i značaja “Marmara” Fondacije, kako za sveukupne društveno-političke procese u tom dijelu svijeta pa i šire, tako i za jačanje privrednog i svakog drugog vida saradnje između Republike Turske i Bosne i Hercegovine, u pratnji predsjednika Suver-a bio je i generalni konzul Bosne i Hercegovine u Istanbulu, Began Muhić.

Na početku razgovora, predsjednik Suver se zahvalio potpredsjednici na njenom učešću i konkretnom doprinosu u vrlo uspješnom, ovogodišnjem 19. Euroazijskom ekonomskom samitu i ujedno iskoristio priliku da potpredsjednicu pozove na jubilarni 20. Samit koji će se održati 2017. godine u Istanbulu i koji će okupiti veliki broj državnika i uticajnih ljudi iz svih sfera društveno-političkog života, kako iz zemalja regije tako i cijelog svijeta.

Zajednički je naglašeno da privredno-ekonomska saradnja između dvije prijateljske države može i mora biti još bolja te da će u okviru priprema za sljedeći Ekonomski samit “Marmara” Fondacije biti organizovana i privredna konferencija na kojoj će biti upriličeni direktni kontakti i susreti privrednih subjekata iz Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Suver je pohvalio rad i aktivnosti Generalnog konzulata BiH u Istanbulu te podvukao da se privredna saradnja mora jačati na bazi direktne saradnje kompanija, kao i da se ulaganja turskih kompanija u BiH moraju dodatno potaknuti. Potpredsjednica Mahmutbegović na sastanku je posebno naglasila važnost ekonomske, društveno-političke ali i naučne saradnje, te još jednom istakla da se radi o prijateljskim narodima dvije države koji su do sada mnogo puta pokazali stabilnost saradnje, uzajamne pomoći i podrške u mnogim segmentima života.

“Sigurna sam da će zajedničke historijske čvrste veze izmedju dvije zemlje, još više ojačati i unaprijediti se u godinama koje su pred nama”, između ostalog je istakla potpredsjednica Mahmutbegović.