Uspješno održana 57. Smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih BIH u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Proteklog vikenda Bugojno je bilo domaćin 57. Smotre naučno-tehničkog stvaralaštva mladih u BIH-ni.U ukupnom plasmanu prvo mjesto je osvojila Prva OŠ Bugojno.

Domaćin takmičenja bila je III OŠ Bugojno uz podršku osnovnih i srednjih škola iz Bugojna. Pokrovitelji su Ministarstvo civilnih poslova BiH i Općina Bugojno. Više od 300 mladih tehničara i njihovih mentora učestvovalo je na 57. Smotri naučno-tehničkog stvaralaštva mladih u BiH koji su prezentirali znanja i postignuća u čak 40 disciplina. O značaju ovog događaja govori i podatak da se smotra održava već pedeset i sedmi put, a pauza je napravljena samo tokom dvije ratne godine.

Kako navodi predsjednica Udruženja pedagoga tehničke kulture SBK-a Azra Pandzo, u ekipnom plasmanu prva tri mjesta pripala su osnovnim školama iz Sarajeva i to: OŠ „Skender Kulenović“, OŠ „Porodice ef Ramić Semizovac“ i OŠ“ Fatima Gunić“. U ukupnom plasmanu najbolja je bila ekipa Prve OŠ-e Bugojno, uz mentorstvo nastavnika Ahme Ljubunčića i Azre Pandzo. Drugo mjesto je osvojila OŠ „Mehmed beg Ljubušak“ iz Gradačca, a treće OŠ „Cazin II“ iz Cazina. Zapažene rezultate su ostvarile i ekipe Prve OŠ Jaklić, OŠ Drvetine, OŠ Bristovi i ostale škole iz SBK-a.

Cilj smotre je da djeca zavole tehniku, da se bave različitim oblastima što može biti i njihovo profesionalno opredjeljenje u budućnosti. Posebno se vodi računa o inovacijama gdje do izražaja dolazi dječja mašta i neka nova rješenja. Nastavnica Azra Pandzo se zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli u uspješnoj realizaciji Smotre naučno-tehničkog stvaralaštva mladih BIH u Bugojnu.