Uspješno organizovano tradicionalno pješačenje “S nama na putu do zdravlja”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zavod za javno zdravstvo SBK-a  i Sportski savez SBK u saradnji sa PD „Koprivnica” Bugojno organizovali su tradicionalno 16. Pješačenje do zdravlja, povodom 31. maja- Svjetskog dana borbe protiv pušenja. Pješačenje „ S nama na putu do zdravlja“ upriličeno je do planinarskog doma i poznatog izletišta u Dubokoj.

Ova tradicionalna manifestacija okupila je više od 300 učesnika iz općina Travnik, Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik, Vitez, Donji Vakuf, i domaćina općine Bugojno različite starosne dobi, što je jedan od pokazatelja da svakodnevno raste svijesti građana, a posebno mladih, o značaju tjelesne aktivnosti u cilju poboljšanja zdravlja i sprečavanja kardiovaskularnih oboljenja i drugih nezaraznih oboljenja, a prevashodno podizanja svijesti građana o štetnostima duhana koji svake godine po podacima Svjetske zdravstvene organizacije odnese preko 6 miliona ljudskih života, od čega je skoro 600.000 pasivnih pušača.

Kao i prethodnih godina za učesnike manifestacije obezbjeđen je prijevoz iz Općina SBK/KSB, roštiljada i tradicionalni grah. Nakon dolaska za zaintresovane učesnike organizovana je šetnja od planinarskog doma u Dubokoj do Hajdučkih vrata koja svjedoče o prirodnim posebnostima i ljepoti Bosne i Hercegovine. Učesnici su imali priliku učestvovati u brojnim sportskim i zabavnim aktivnostima.

110111223456789