Usvojen budžet općine Bugojno za 2019.godinu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Na danas održanoj 13. redovnoj sjednici Općinsko vijeće Bugojno usvojilo je  budžet općine Bugojno za 2019.godinu u iznosu od 7 687 000 KM, kao i Odluku o izvršavanju budžeta za narednu godinu.

U uvodnom dijelu rasprave načelnik Općine Hasan Ajkunić, kao predlagač budžeta, je istakao kako se pri izradi Prijedloga budžeta desio previd te će sa iznosom od 55 000 KM biti dopunjen za transfer Javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija.

Potom je , uz jednu kraću pauzu, oko dva sata vođena rasprava o budžetu za narednu godinu. Kako će se pokazati prilikom glasanja diskusija je vođena na relaciji većine u Općinskom vijeću koju su predstavljali vijećnici SDA, Koalicije hrvatskih stranaka i Nezavisne liste, koji su u svojim istupima uglavnom podržavali predloženi budžet, s jedne strane, te s druge strane vijećnika SDP-a,SBB-a i pojedinih samostalnih vijećnika a koji su u svojim istupima tražili prvenstveno od Komisije za budžet i finansije odgovor da li su prije izrade Prijedloga budžeta za 2019.godinu korisnici budžeta podnijeli izvještaje o utrošku sredstava u protekloj godini kao i zahtjeve za odobravanje sredstava u narednoj godini. Također u svojim brojnim istupima vijećnici opozicije su najavili da neće glasati za ponuđeni Prijedlog budžeta za 2019.

Po okončanju rasprave podržan od strane vijećnika SDA, Koalicije hrvatskih stranaka i Nezavisne liste sa 15 glčasova “ZA” usvojen je budžet za narednu godinu, dok se vijećnici SDP-a, SBB-a i samostalni vijećnici nisu izjašnjavali.

Inače, u odnosu na Nacrt budžeta usvojeni  budžet za 2019. godinu je veći za 221 000 KM, ali u odnosu na budžet za ovu godinu manji za 286 000 KM.

Također sa 15 glasova “ZA” usvojena je i Odluka o izvršavanju budžeta općine Bugojno za narednu godinu.

12345678