Utvrđen broj mjesta političkih subjekata u biračkim odborima

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Centralna izborna komisija BiH je u skladu sa Izbornim zakonom BiH 21. jula 2016. godine izvršila žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću.

 

Obaveze općinskih izbornih komisija je da, po dobijanju rezultata žrijebanja,pristupe postupku dodjele mjesta u biračkim odborima političkim subjektima, koji će učestvovati na predstojećim Općinskim izborima u našoj zemlji.

Primjenjujući sistem žrijebanja Centralne izborne komisije BiH, te na osnovu instrukcija koje su stigle iz ove komisije, Općinska izborna komisija iz Bugojna jučer je u zgradi Općine okupila političke subjekte, koji će učestvovati na Lokalnim izborima.

-OIK je organizovala sastanak političkih subjekata, koji su ovjereni za Lokalne izbore, radi raspodjele pozicija u biračkim odborima. Postupak dodjele tih pozicija vrši se u skladu s Izbornim zakonom i pristiglim instrukcijama CIK-a. Za našu izbornu jedinicu imamo ukupno 211 pozicija u biračkim odborima i 17 političkih stranaka i nezavisnih kandidata, koji će učestvovati na predstojećim izborima, istakla je predsjednica OIK-a Bugojno Sabiha Crnica.

Prema izvršenom postupku žrijebanja, dvanaest političkih subjekata i nezavisnih kandidata, koji će učestvovati na Lokalnim izborima u Bugojnu, imat će u biračkim mjestima po 13 svojih predstavnika. To su sljedeće stranke i kandidati: Bosansko-hercegovačka patriotska stranka-Sefer Halilović, Ivan Jurčević, Hasan Ajkunić, Lista za Bugojno, Nezavisna lista, Asmir Karadža, Demokratska fronta, Socijaldemokratska partija BiH, Hrvatska stranka prava BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH, Stranka demokratske aktivnosti i Savez za bolju budućnost.

Po 12 mjesta u biračkim odborima imat će Stranka demokratske akcije, Bosanska stranka-Mirnes Ajanović, Stranka za BiH i Savez za novu politiku, dok će sedam pozicija zauzeti predstavnici HDZ BiH i HDZ 1990, odnosno Koalicije hrvatskih stranaka.

U roku od sedam dana, predstavnici političkih stranaka trebaju dostaviti svoje prijedloge kandidata za biračke odbore, nakon čega će se izvršiti njihovo imenovanje, a potom i obuka članova ovih odbora.

Važno je istači da se jučerašnji postupak žrijebanja odnosio samo na redovna biračka mjesta dok se, u međuvremenu, očekuju uputstva Centralne izborne komisije BiH kada je u pitanju izbor kandidata za biračke odbore na preostalim glasačkim mjestima što bi se, kako se čulo, trebalo desiti narednih dana.

Inače, kao i sve druge u BiH, tako će i Općinska izborna komisija Bugojno u naredna dva mjeseca imati pune ruke posla, s obzirom na brojne aktivnosti, koje je potrebno provesti s ciljem stvaranja svih neophodnih uslova za održavanje Lokalnih izbora, koji su u našoj zemlji zakazani za 2. oktobar.

Pravo izlaska na Općinske izbore 2016. imat će blizu 30.000 registrovanih birača na teritoriji općine Bugojno.