Vahid Duraković promovisao knjigu pripovijetki “Kletva”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U povodu Dana općine Bugojno u Kristalnoj sali općine realiziran je još jedan zapažen kulturni događaj- promocija knjige pripovijetki “Kletva” autora Vahida Durakovića.

Ovaj prozni prvijenac štampala je izdavačka kuća Connectum Sarajevo. Poslije dvije objavljene knjige dramske knjige “Kletva” je prva knjiga proze Vahida Durakovića. Djelo su promovisali književnik, prof. dr. Nedžad Ibrahimović iz Tuzle, književnik Asmir Kujović iz Sarajeva, te u ime izdavača Ajet Arifi.

Za profesora Nedžada Ibrahimovića, vrijednost Durakovićeve knjige priča je u činjenici da je napisana najljepšim, narodnim jezikom i govorom, čak podsjeća na poznate bosanskohercegovčke pisce od Meše Selimovića do Ive Andrića.

-Duraković u oštrim satiričnim tonovima slika vlast ogrezlu u korupciji, kao i servilnost, licemjerstvo, surovost i bezobzirnost običnih ljudi iz provincijskog miljea. Pripovijedanje plijeni obiljem istančanih zapažanja, jezički brižljivo iznijansiranim dijalozima, iskričavim humorom i anegdotskim obrtima. Svojim proznim prvijencem, zbirkom pripovjedaka “Kletva”, Vahid Duraković se potvrđuje kao izvrstan pripovjedač, koji u savremenom bosanskom ruhu oživljava najbolju tradiciju gogoljevske novele”- poručio je književnik Asmir Kujović.

Iako nije bio učesnik zvaničnog dijela promocije svojevrsni osvrt na Durakovićevu knjigu prisutnima je prezentirao prof. Viktor Dundović. Ovo je djelo nazvao jednom briljantnom sociološkom studijom psihoanaliza bosanskog čovjeka , njegovoj inteligenciji preživljavanja u najtežim prirodnim , ali i društveno- političkim situacijama.

Na proznom prvijencu, kako reče svom prijatelju Vahidu, čestitao je načelnik općine Hasan Ajkunić. Poželio mu je da u budućnosti objavi još veliki broj književnih djela. Sam autor je istakao, kako mu je “Kletva” bilo prvo prozno djelo i izazov, nakon što je ranije objavio dramske tekstove i filmske scenarije. Smatra kako je uspio izgraditi svoj autentični stil i izgraditi priču kroz tu strukturu. Dijelove iz knjige čitao je glumac Teatra Fedra Suad Velagić, a promociju je moderirala Jasmina Mlaćo-Durek.