Vatrogasci Bugojna dobili vatrogasno vozilo iz Salzburga

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U krugu Vatrogasnog društva Bugojno danas je izvršena primopredaja kombinovanog navalnog vatrogasnog vozila koje su vatrogascima našeg grada donirale kolege iz austrijskog grada Salzburga.

Zahvaljujući ovoj donaciji iz Salzburga Vatrogasno društvo Bugojno bogatije je za kombinovano vozilo kapacijeta 2 000 litara vode.Pored vode vozilo posjeduje CO 2 aparate za gašenje elektroinstalacija, pjenilo za gašenje lako zapaljivih tekućina poput nafte i naftnih derivata, te specijalno dimovodno crijevo za izvlačenje dima iz podrumskih proistorija. Također, vozilo je opremljeno i specijalnim kliještima za rastavlajnje vozila i sječenje lima prilikom intervencija kod saobraćajnih nesreća, kao i agregatom od 5 kW za monofaznu i trofaznu struju. Izuzetno dobro očuvano vatrogasno vozilo, koje je prešlo samo 50 hiljada kilometara, vatrogasci našeg grada dobili su zahvaljujući angažmanu Šefke Tukara, Bugojanca na privremenom radu u Austriji.

Primopredaji su prisustvovali i čelni ljudi Općine, načelnik Hasana Ajkunića i predsjedavajući Općinskog vijeća Igor Vrljić,čijim je angažmanom omogućen odlazak predstavnika Vatrogasnog društva u Salzburg po vozilo, kao i plaćanje potrebnih dadžbina prilikom uvoza .

Ključevi vozila uručeni su Sadiku Verunici, sekretaru Vatrogasnog društva Bugojno, uz želju da vatrogasci imaju što manje intervencija.