Večeras 27. noć Ramazana

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Muslimani svijeta večeras obilježavaju Lejletul kadr , 27. noć mjeseca ramazana. 

Centralna svečanost obilježavanja najodabranije noći u godini za muslimane u našoj zemlji, i u organizaciji Islamske zajednice u BiH, održaće se u Begovoj džamiji u Sarajevu.Vazu nasihat učinit će reisul-ulema Husein ef. Kavazović, a kadersku dovu će proučiti prvi imam Begove džamije hfz. mr. Mensur ef. Malkić. Program u Begovoj džamiji počinje u 22 sata. Svečano će biti i u svim džamija medžlisa Bugojno.

Glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef Arnaut, pozvao je vjernike na zajednički ibadet, zikr i posebnu dovu, preispitivanju sebe, svojih pogrešaka … Po, njemu najdublje preispitivanje i svojevrsno sravnjavanje računa sa sobom treba biti u ovoj noći, noći u kojoj se muslimani mole Allahu da im primi ibadet , te Allah dž.š. bereketom oprosti grijehe i uvrsti ih u skupinu onih sretnih. Zato se ovakve prilike, ističe efendija Arnaut ,ne smiju propuštati.

Inače, noć kadr je noć početka objavljivanja Kur'ana, posljednje objave, koju je Bog poslao ljudima. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelo poglavlje Kur'ana. Za ovu noć se kaže da je “noć bolja od hiljadu mjeseci”.