Večeras nakon akšam namaza nastupa mubarek mjesec Ramazan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Sa akšamskim ezanom večeras će nastupiti sveti islamski mjesec Ramazan.

Sutra će biti prvi dan ramazanskog posta, a u džamijama će se klanjati prva ramazanska teravija. Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružnog govora i ponašanja, a post počinje od zore i traje do zalaska sunca. Za muslimane Ramazan je sveti mjesec, jer je u njemu počela objava Kur’ana i post, jedan od pet stubova islama.

U Kur’anu se kaže: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (el-Bekare, 183.). Post je obaveza fizički i psihički zdravim i punoljetnim osobama, a za bolesne i oni koji su na putu postoje olakšice.

U Kur’anu je ta obaveza jasno naznačena: “Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti… “(El-Bekare, 183 -185.) Osim posta, muslimani također klanjaju i teravih-namaz (teravija), provode vrijeme u slušanju, učenju i razumijevanju Kur’ana, organiziraju zajedničke iftare i sehure.

Solidarnost i samilost je također odlika mjeseca Ramazana jer je u tom mjesecu obaveza davanja Zekata i Sadekatu-l-fitra, koje imaju primarno socijalnu intenciju kako bi se smanjila razlika između bogatih i siromašnih i jačaju bratske veze među muslimanima.

Ramazan (2017/1438) ima dvadeset devet dana, počinje 27.05.2017.  a završava 25. juna 2017. godine, kada nastupa Ramazanski bajram.