Večeras nakon akšam namaza nastupa mubarek mjesec Ramazan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Sa akšamskim ezanom večeras će nastupiti sveti islamski mjesec Ramazan.

Sutra će biti prvi dan ramazanskog posta, a u džamijama će se klanjati prva ramazanska teravija. Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružnog govora i ponašanja, a post počinje od zore i traje do zalaska sunca. Za muslimane Ramazan je sveti mjesec, jer je u njemu počela objava Kur’ana i post, jedan od pet stubova islama.

U Kur’anu se kaže: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (el-Bekare, 183.). Post je obaveza fizički i psihički zdravim i punoljetnim osobama, a za bolesne i oni koji su na putu postoje olakšice.

U Kur’anu je ta obaveza jasno naznačena: “Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti… “(El-Bekare, 183 -185.) Osim posta, muslimani također klanjaju i teravih-namaz (teravija), provode vrijeme u slušanju, učenju i razumijevanju Kur’ana, organiziraju zajedničke iftare i sehure.

Solidarnost i samilost je također odlika mjeseca Ramazana jer je u tom mjesecu obaveza davanja Zekata i Sadekatu-l-fitra, koje imaju primarno socijalnu intenciju kako bi se smanjila razlika između bogatih i siromašnih i jačaju bratske veze među muslimanima.

Ramazan (2017/1438) ima dvadeset devet dana, počinje 27.05.2017.  a završava 25. juna 2017. godine, kada nastupa Ramazanski bajram.