Večeras sa zalaskom sunca nastupa Nova 1440. hidžretska godina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras sa zalaskom sunca dočekuju Novu 1440.hidžretsku godinu. Prisjećanje je to i na veliki događaj iz historije islama kada je posljednji Božiji poslanik 622. godine morao utočište iz Meke potražiti u Medini.

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bit će održana  u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Nova hidžretska godina obilježava se i na području MIZ Bugojno. Sinoć je prigodan program održan u džematu Čipuljić. Tom prilikom oko 150 polaznika mektebske nastave dobilo je paketiće, a predavanje posvećeno hidžri održao je glavni imama bugojanskog Medžlisa Vehid ef. Arnaut.

I večeras će, izmedju akšama i jacije namaza, u džematu Voznik biti upriličen tradicionalni program imama MIZ Bugojno. Gost je hafiz Nijaz Aganhodžić, prof.kirajeta na Medresi “Osman ef. Redžović” u Visokom. Sutra će paketiće dobiti i polaznici maktebske nastave u džematu Kopćić. U povodu obilježavanja Nove 1440. hidžretske godine Aktiv žena organizuje promociju knjiga Alme Kaletović. Promocija će biti upriličena u MIZ Bugojno, s početkom u 17 sati.

Čestitku u povodu Nove 1440. hidžretske godine muslimanima uputio je glavni imam Vehid ef. Arnaut i MIZ Bugojno.