Večeras u Bugojnu Festival i Smotra folklora

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Program obilježavanja 20. maja, Dana općine Bugojno, upotpunit će 10. Međunarodni festival folklora „Bugojno 2016.“ i 16. Smotra folklora „Ajvatovica“, koja se ove godine terminski podudara s obilježavanjem jednog od najvažnijih datuma u historiji našeg grada.

 

Manifestacija će se održati danas (PETAK) u 18.30 sati na platou KSC-a Bugojno, a u slučaju kiše u Sportskoj dvorani ove javne ustanove.

Sat ranije, bit će organizovan defile učesnika Festivala i Smotre kroz grad.

Uz članove Gradskog folklornog ansambla „Bugojno“, u zvaničnom programu manifestacije predstavit će se nekoliko društava iz naše zemlje i Republike Hrvatske.

Nastupit će: KUD „Saobraćajac“ iz Sarajeva, KUD „Lindžo“ iz Neuma, KUD „Dalmacija“ iz Dugog Rata, KUD „NUR“ iz Siska,KUD “Lepa Radić” iz Gradiške, KUD „Karaula“, Folkorna grupa HKD „Napredak“ Podružnica Bugojno, i GFA „Bugojno“, sa tri koreografije.

Zanimljivo je da će, pored članova Prvog ansambla, nastupiti i veterani GFA „Bugojno“, koji su osamdesetih godina prošlog stoljeća pronijeli slavu bugojanskog folklora širom ex Jugoslavije i Evrope.

Po riječima umjetničkog rukovodioca i koreografa bugojanskog Ansambla Enesa Šehića, sve je spremno za događaj, koji svake godine privuče veliku pažnju poklonika folklorne tradicije s područja Gornjovrbaske regije.

U ime rukovodstva i svih članova Gradskog folklornog ansambla “Bugojno” on se zahvalio općinskoj vlasti na čelu s načelnikom Hasanom Ajkunićem, na podršci u organizaciji Festivala i Smotre.

Manifestaciju bi trebao zvanično otvoriti upravo načelnik Ajkunić, čemu će prethoditi nastupi najmlađih – članova Dječijeg ansambla NVO „Sunce“ i Dječijeg ansambla Gradskog folkornog ansambla “Bugojno”.

Iz GFA „Bugojno“ su uputili poziv svim poklonicima folklorne tradicije iz Bugojna i susjednih općina da danas dođu u 18.30 sati na plato KSC-a i da svojim prisustvom uveličaju, ne samo Festival i Smotru, nego i jedan od najznačajnijih datuma u historiji našeg grada.