Večeras u Bugojnu Festival i Smotra folklora

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Program obilježavanja 20. maja, Dana općine Bugojno, upotpunit će 10. Međunarodni festival folklora „Bugojno 2016.“ i 16. Smotra folklora „Ajvatovica“, koja se ove godine terminski podudara s obilježavanjem jednog od najvažnijih datuma u historiji našeg grada.

 

Manifestacija će se održati danas (PETAK) u 18.30 sati na platou KSC-a Bugojno, a u slučaju kiše u Sportskoj dvorani ove javne ustanove.

Sat ranije, bit će organizovan defile učesnika Festivala i Smotre kroz grad.

Uz članove Gradskog folklornog ansambla „Bugojno“, u zvaničnom programu manifestacije predstavit će se nekoliko društava iz naše zemlje i Republike Hrvatske.

Nastupit će: KUD „Saobraćajac“ iz Sarajeva, KUD „Lindžo“ iz Neuma, KUD „Dalmacija“ iz Dugog Rata, KUD „NUR“ iz Siska,KUD “Lepa Radić” iz Gradiške, KUD „Karaula“, Folkorna grupa HKD „Napredak“ Podružnica Bugojno, i GFA „Bugojno“, sa tri koreografije.

Zanimljivo je da će, pored članova Prvog ansambla, nastupiti i veterani GFA „Bugojno“, koji su osamdesetih godina prošlog stoljeća pronijeli slavu bugojanskog folklora širom ex Jugoslavije i Evrope.

Po riječima umjetničkog rukovodioca i koreografa bugojanskog Ansambla Enesa Šehića, sve je spremno za događaj, koji svake godine privuče veliku pažnju poklonika folklorne tradicije s područja Gornjovrbaske regije.

U ime rukovodstva i svih članova Gradskog folklornog ansambla “Bugojno” on se zahvalio općinskoj vlasti na čelu s načelnikom Hasanom Ajkunićem, na podršci u organizaciji Festivala i Smotre.

Manifestaciju bi trebao zvanično otvoriti upravo načelnik Ajkunić, čemu će prethoditi nastupi najmlađih – članova Dječijeg ansambla NVO „Sunce“ i Dječijeg ansambla Gradskog folkornog ansambla “Bugojno”.

Iz GFA „Bugojno“ su uputili poziv svim poklonicima folklorne tradicije iz Bugojna i susjednih općina da danas dođu u 18.30 sati na plato KSC-a i da svojim prisustvom uveličaju, ne samo Festival i Smotru, nego i jedan od najznačajnijih datuma u historiji našeg grada.

12