Vernesa Manov dobitnica priznanja “Šampionka inkluzije”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

19. septembra u zgradi Ujedinjenih naroda u Sarajevu, upriličena je svečanost povodom uručenja priznanja za trideset šampiona i šampionki inkluzije. Od stotinu nominovanih, vrijedno priznanje “Šampionka inkluzije” u Bugojno je donijela nastavnica Vernesa Manov. Njoj je za izuzetan angažman u obrazovanju priznanje uručila Gita Narajan, predstavnica UNICEF-a u BiH.

Unicefova kampanja “Za sretno djetinjstvo” provodi se od 1. augusta 2018. godine. Cilj kampanje je višestruk i sadrži nekoliko elemenata koji pomažu da se kod stanovnika naše zemlje, regije i cijelog svijeta svakodnevno razvija svijest o važnosti kreiranja pozitivnih i jednakih mogućnosti za svako dijete.

Dio UNICEF-ove kampanje vezan je i za aktivnosti provođenja inkluzije u obrazovanju koje realiziraju organizacije i pojedinci. Utjecajna imena predstavnika Ujedinjenih naroda 19. septembra uručili su priznanja šampionima i šampionkama inkluzije za izuzetan doprinos djelovanja u procesima inkluzije.

Priznanje “Šampionka inkluzije” dobila je nastavnica Vernesa Manov:

“Radeći više od dvadeset godina osim rada u učionici na redovnoj nastavi, posvetila sam se i mnogobrojnim aspektima kreativnog razvoja djece i mladih.  Kroz autorske predstave, književna ostvarenja, emisije za televiziju i radio, promotivne spotovi i jinglove, nastojala sam da djecu motivišem da se bave umjetnošću i na taj način ostvare svoje snove.” 

Na ovom priznanju Vernesa Manov ne staje. Uveliko sa svojim učenicima iz Prve osnovne škole Donji Vakuf radi na realizaciji autorskog programa pod nazivom “Odrastanje u inkluziji.” Program je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja.

Vjerujemo da će i u ovom programu biti uspješna i učiniti da se svako dijete osjeća jednako vrijednim.

123