Veterinarska stanica Bugojno: Prezentiran projekat podrške razvoju mljekarstva

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Veterinarskoj stanici Bugojno prezentiran je  Projekat  podrške poljoprivredi FARMA II, koji se odnosi na podršku mljekarskoj proizvodnji, a koji finansiraju Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID) i Međunarodna organizacija za razvoj Kraljevine Švedska (SIDA).  Veterinarska stanica Bugojno nosilac  je aktivnosti za realizaciju projekta vrijednog 50.000 KM. Kooperantima je na raspolaganju i moderna laboratorija za kontrolu mlijeka.

Projekat podrške poljoprivredi Farma II u vrijednosti 50 000 KM, moderna laboratorija za kontrolu mlijeka te planovi da veterinarska stanica naredne godine preraste u veterinarsku polikliniku  prezentirani su predstavnicima političkog, javnog i privrednog života grada i kooperantima. Sanel Alagić, predsjednik Skupštine Veterinarske stanice naglasio je da su ovo dva izuzetno značajna projekta ne samo za Veterinarsku stanicu nego i za poljoprivredne proizvodjače u regiji.

-Poseban segment, kada je u pitanju mlijeko , je isporuka milion litara u 2017. godini za mljekaru Meggle. To je siguran otkup i sigurna plata. Mi moramo imati standarde na nivou Evropske unije, tako da ćemo količinom i kvalitetom postići uspjeh – istakao je Alagić.

Podršku uspješnim projektima pružili su i predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić i načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić. Ovo je nastavak aktivnosti koje  je općina Bugojno poduzela u toku godine, a općina Bugojno može ponuditi i poslovnu zonu za razvoj mljekarstva, istaknuto je tokom prezentacije.

-Mi smo se opredijelili da unaprijedimo poljoprivrednu proizvodnju i svakim danom činimo novi korak. Ovu priliku koristim da pozovem kompaniju Meggle da vama, poljoprivrednicima, izadju u susret i da nam pomognu da povećamo broj stoke na području općine Bugojno – istakao je predsjedavajući OV Bugojno Igor Vrljić.

– Želim da čestitam prije svega Sanelu i uposlenicima što su sačuvali sva radna mjesta. Veterinarska stanica danas je uspješna i  pružit ćemo im podršku i u ostvarenju ovog cilja od milion litara mlijeka, kao i razvoja veterinarske poliklinike –  istakao je načelnik Hasan Ajkunić.

-Ovo nije projekt od značaja samo za Bugojno, već i za kooperante u regiji, i za cijeli Kanton. Drago mi je da se nešto ovakvo dešava baš u Bugojnu, i ovo je pokazatelj da je Bugojno rasadnik kadrova i kvaliteta u radu. Na nama je da učinimo sve da se stvore bolji uslovi za proizvodjače mlijeka i razvoj poljoprivrede- naglasio je Amir Šečibović, zastupnik u Skupštini SBK-a.

U proteklih šest godina USAID/Sida FARMA projekt je u saradnji s Uredom za veterinarstvo BiH pružao finansijsku i tehničku podršku proizvođačima mlijeka u postizanju uslova za izvoz u Evropsku uniju, jačanju graničnih i entitetskih veterinarskih inspekcija, Prošle godine u martu potpisan je novi petogodišnji projekt “Farma II” vrijedan 16 miliona dolara. Dio tog projekta je i Veterinarska stanica Bugojno i mljekara Meggle, koja garantuje otkup velikih količina mlijeka na ovom području.

 -Prije 5 godina na ovom području smo imali  2 tone mlijeka, a  naš plan je milion litara mlijeka u ovoj godini na području Bugojna. Ukupan otkup Meggle kompanije je oko 50 miliona litara mlijeka, a spremna je i fabrika za preradu 130 miliona tona.To je dovoljan znak vama poljoprivrednicima da možete širiti svoja gazdinstva i da imate stabilnog partera koji vas neće iznevjeriti. Ubuduće ćemo intenzivirati saradnju i s općinom i s Veterinarskom stanicom kao i kooperantima kako bi pospješili mljekarsku proizvodnju na području Bugojna – istakao je Kemal Hrnjić, predstavnik kompanije Meggle.

Uslijedilo je i potpisivanje ugovora  s kooperantima,  te podjela paketa proizvođačima mlijeka.Sami proizvodjači mlijeka zadovoljni su dosadašnjom saradnjom.

 Nastavak druženja i edukacija realizirani su u Potočarima gdje  je održano predavanje o aktualnim temama u vezi s proizvodnjom i kontrolom kvalitete mlijeka.