Village Harmony – uspješan koncert u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Village Harmony oduševio interpretacijom tradicionalnih pjesama iz naše zemlje i Amerike

Vokalni ansambl Bugojno uz podršku Općine Bugojno i uz saradnju sa prijateljima iz Amerike već početkom ove godine dogovorio je gostovanje prijatelja iz Amerike, članova Village Harmony u našem gradu tokom ljeta. U skladu s organizacijskim mogućnosti brojnih članova hora iz Amerike, posjetu Bugojnu i koncert planirali su za 30. juli, tako da je na Gradskom trgu koncert održan u večernjim satima.

Za ovu priliku interesantan repertoar pripremio je Village Harmony, hor iz Amerike, a koncert su upotpunili Vokalni ansambl Bugojno, Horoljupci i članovi „Leptira“ i Ženski vokalni ansambl HKD Napredak Bugojno.

Village Harmony je horska asocijacija koja već skoro 30 godina djeluje u Vermontu, Sjedinjene Američke Države. Ovo udruženje poznato je i po organizaciji internacionalnih horskih kampova, koji su se do sada održavali širom svijeta – od Južne Afrike, Evrope do Velike Britanije i SAD-a. Ovo je njihov treći horski kamp u Bosni i Hercegovini, a prije par godina kamp je bio i u Bugojnu. Dvosedmični boravak i intenzivne horske probe krunišu se koncertima u Sanskom Mostu, Bugojnu, Konjicu i Sarajevu.

Kako je istakla Samira Merdžanić saradnja sa Mery Cay Bross počela je još 2007. godine kada je kamp realizovan u Bugojnu, a ove godine imala je priliku i prijatelje iz Amerike naučiti tradicionalne pjesme iz naše zemlje.

Mary Cay Bross izrazila je zadovoljstvo zbog saradnje i prilike da i u Bugojnu prezentiraju sve ono što su naučili tokom kampa koji je ovaj put održan u Sanskom Mostu. Posebnost hora Village Harmony je svakako njihov repertoar: tradicionalna bosanska pjesma- sevdalinka , islamske duhovne pjesme – ilahije te napjevi iz seoske tradicije BiH. Riječ je o projektu u okviru kojeg su repertoar za koncert gosti iz Amerike pripremali sa horskim dirigentima i muzičarima iz BiH – Samirom Merdžanić, Almom Karić, Almom Karabeg, Zoranom Guja, Lejlom Čaušević i Vahidinom Omanovićem. S obzirom na to da su svi članovi ovog hora Amerikanci, i da im je maternji jezik engleski, tim više očarava izbor njihovog koncertnog repertoara. Voditeljice projekta Village Harmony, Mary Cay Brass i Suzannah Park bile su zadužene za dio repertoara kojim se ovaj hor predstavo s tradicionalnom američkom muzikom, duhovnom muzikom Afro-Amerikanaca te pjesmama iz Južne Afrike.

Gosti iz Amerike imali su priliku upoznati i dio tradicije i ljepote našeg grada jer su bili smješteni kod porodica, i kako su istakli, iz Bugojna su ponijeli izuzetno pozitivne utiske te izrazili zahvalnost svima koji su podržali realizaciju projekta u Bugojnu.