Više od trideset nastupa GFA „Bugojno“ u 2015. godini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Prošla godina je za Gradski folklorni ansambl „Bugojno“ bila veoma uspješna. To potvrđuju, između ostalog, brojni nastupi članova ovog ansambla u našem gradu, BiH i inostranstvu.

 

Kada je u pitanju 2016-ta godina, već su počele pripreme za događaje, kojima će biti obilježeno 70 godina djelovanja kulturno-umjetničkog i folklornog stvaralaštva u Bugojnu.

Po riječima umjetničkog rukovodioca i koreografa GFA „Bugojno“ Enesa Šehića, prošla godina je bila veoma uspješna i plodonosna u radu ansambla koji, po brojnosti i svom kvalitetu, važi za jedan od najboljih u državi.

-Realizovali smo više od trideset nastupa, i učestvovali na svim manifestacijama u Bugojnu. Imali smo tri uspješna nastupa na smotrama u gradovima BiH, od kojih bih izdvojio učešće na koncertu u Sarajevu gdje smo gostovali na poziv KUD-a „Saobraćajac“, povodom 50 godina rada ovog društva. Veoma kvalitetno bilo je i gostovanje članova Ansambla u Sisku (Hrvatska), gdje su nastupili na koncertu povodom 10 godina djelovanja KUD-a „NUR“, kaže Šehić.

On ističe činjenicu da će u 2016. godini biti obilježeno 70 godina djelovanja kulturno-umjetničkog i folklornog stvaralaštva u našem gradu, te da će svi događaji, smotre i manifestacije koje se planiraju organizovati, biti u znaku ovog značajnog jubileja.

-Ja mislim da je to jedan veliki jubilej za sve članove GFA „Bugojno“, cijeli grad, pa i BiH. Planiramo organizovati pojedinačne koncerte svih folklornih grupa, i nastup na manifestaciji „Bugojansko proljeće“. Bit ćemo, također, domaćini Međunarodnog festivala folklora za Dan općine Bugojno i Smotre folklora „Ajvatovica“, tokom kojih ćemo nastojati da građanima ponudimo dosad najbolje programe, naglasio je Šehić.

Dodaje da je u planu organizacija tradicionalnog Godišnjeg koncerta GFA „Bugojno“, te mnogi drugi događaji o kojima će javnost na vrijeme biti obavještena putem sredstava lokalnog informisanja.

Upravo su RTV Bugojno i bugojanski portali, kao i medijske kuće s redakcijama u Sarajevu i drugim bh gradovima, koje imaju svoje dopisnike u Bugojnu, velikim dijelom doprinijeli afirmaciji bugojanskog folklora i zanimanju za rad GFA „Bugojno“ u 2015. godini, smatra naš sagovornik.

U ime kompletnog rukovodstva GFA „Bugojno“ Šehić se zahvalio ovim medijima, uz poziv na saradnju i u 2016. godini u kojoj se, s obzirom na pomenuti jubilej, očekuje još više informacija i vijesti iz Ansambla, za koji mnogi kažu da predstavlja instituciju koja je uspjela u svojoj misiji očuvanja folklorne tradicije i običaja svih naroda koji žive u BiH.

On se zahvalio, također, svima koji su pomogli rad GFA „Bugojno“ u prošloj godini, uz nadu da će to činiti i u narednom periodu.

123456789