Više od trideset nastupa GFA „Bugojno“ u 2015. godini

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Prošla godina je za Gradski folklorni ansambl „Bugojno“ bila veoma uspješna. To potvrđuju, između ostalog, brojni nastupi članova ovog ansambla u našem gradu, BiH i inostranstvu.

 

Kada je u pitanju 2016-ta godina, već su počele pripreme za događaje, kojima će biti obilježeno 70 godina djelovanja kulturno-umjetničkog i folklornog stvaralaštva u Bugojnu.

Po riječima umjetničkog rukovodioca i koreografa GFA „Bugojno“ Enesa Šehića, prošla godina je bila veoma uspješna i plodonosna u radu ansambla koji, po brojnosti i svom kvalitetu, važi za jedan od najboljih u državi.

-Realizovali smo više od trideset nastupa, i učestvovali na svim manifestacijama u Bugojnu. Imali smo tri uspješna nastupa na smotrama u gradovima BiH, od kojih bih izdvojio učešće na koncertu u Sarajevu gdje smo gostovali na poziv KUD-a „Saobraćajac“, povodom 50 godina rada ovog društva. Veoma kvalitetno bilo je i gostovanje članova Ansambla u Sisku (Hrvatska), gdje su nastupili na koncertu povodom 10 godina djelovanja KUD-a „NUR“, kaže Šehić.

On ističe činjenicu da će u 2016. godini biti obilježeno 70 godina djelovanja kulturno-umjetničkog i folklornog stvaralaštva u našem gradu, te da će svi događaji, smotre i manifestacije koje se planiraju organizovati, biti u znaku ovog značajnog jubileja.

-Ja mislim da je to jedan veliki jubilej za sve članove GFA „Bugojno“, cijeli grad, pa i BiH. Planiramo organizovati pojedinačne koncerte svih folklornih grupa, i nastup na manifestaciji „Bugojansko proljeće“. Bit ćemo, također, domaćini Međunarodnog festivala folklora za Dan općine Bugojno i Smotre folklora „Ajvatovica“, tokom kojih ćemo nastojati da građanima ponudimo dosad najbolje programe, naglasio je Šehić.

Dodaje da je u planu organizacija tradicionalnog Godišnjeg koncerta GFA „Bugojno“, te mnogi drugi događaji o kojima će javnost na vrijeme biti obavještena putem sredstava lokalnog informisanja.

Upravo su RTV Bugojno i bugojanski portali, kao i medijske kuće s redakcijama u Sarajevu i drugim bh gradovima, koje imaju svoje dopisnike u Bugojnu, velikim dijelom doprinijeli afirmaciji bugojanskog folklora i zanimanju za rad GFA „Bugojno“ u 2015. godini, smatra naš sagovornik.

U ime kompletnog rukovodstva GFA „Bugojno“ Šehić se zahvalio ovim medijima, uz poziv na saradnju i u 2016. godini u kojoj se, s obzirom na pomenuti jubilej, očekuje još više informacija i vijesti iz Ansambla, za koji mnogi kažu da predstavlja instituciju koja je uspjela u svojoj misiji očuvanja folklorne tradicije i običaja svih naroda koji žive u BiH.

On se zahvalio, također, svima koji su pomogli rad GFA „Bugojno“ u prošloj godini, uz nadu da će to činiti i u narednom periodu.