Volonteri istinska vrijednost društva

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Medjunarodni dan volontera, 5. decembar na prigodan način obilježava se i u Bugojnu.

 

NVO „Sunce“ i ovaj put organizuje posjetu Bolnici Bugojno, a volonteri će sutra obradovati bolesnike i uljepšati im boravak u bolnici. U 12:00 sati, na Trgu Zlatnih ljiljana bit će izveden i performans „Slavimo volontiranje kao naviku srca“.

Cilj je aktivnosti volontera i njihov rad učiniti vidljivim na lokalnom, nacionalnom i medjunarodnom nivou. Volonterizam u Bugojnu je, zahvaljujući dobrim rezultatima rada i uspješnoj saradnji sa lokalnom zajednicom, postao osnova za realizaciju niza projekata i manifestacija u zajednici.

„Mi slavimo 5. decembar, Medjunarodni dan volontera, kao naviku srca. Volontiranje je potreba pojedinca da pruži pomoć pojedincu, ali i zajednici. Davanjem vlastitog slobodnog vremena, znanja, sposobnosti i dragocjenog iskustva društvu, doprinosimo razvoju i lokalne zajednice i društva. Volontiranje osnažuje pojedinca, ali ga i uključuje u aktivnosti u zajednici, omogučava razvijanje solidarnosti i pomaganje pojedicima ili ugroženim grupama“, naglasila je Elmedina Šabić, koordinatorica Lokalnog volonterskog servisa.

Bugojno je jedan od gradova u kojem s ponosom gledaju na volonterizam i doprinos volontera u razvoju društva.