“Vranica 2016.” – Prva likovna kolonija u Gornjem Vakufu – Uskoplju

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Gornji Vakuf – Uskoplje domaćin je Prve likovne kolonije „Vranica 2016.“ koju je organizovala JU „Centar za obrazovanje i kulturu“.

Od 17.7. do 22. 7. 2016. godine umjetnici iz Austrije i naše zemlje kistom bilježe prirodne ljepote ovog bh grada, odnosno slikari iz bratske općine Neuhofen an der Krems, Gornja Austrija i likovni umjetnici iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja.

Iz Austrije su stigli Ernst Hager, slikar i historičar, nastavnik umjetnosti, član u BSA – art i predsjednik umjetničke grupe Cart – Pregarten, Insook Park, slikarka i keramičarka, dolazi iz Koreje ali živi u Austriji, Cristine Osterberger, slikarka i grafičarka, Renate Moran, slikar, grafičar, objekti od stakla u javnim prostorima, predsjednik grupe umjetnika – BSA-art (Federacija Socijaldemokrata, akademika, intelektualaca i umjetnika.)

Od domaćih umjetnika učešće u koloniji su uzeli: Sead Bostan, akademski slikar, Alija Filan, nastavnik likovne umjetnosti, Marica Kolak, slikarka, Nataša Vukadin, slikarka, Sabina Redžić, magistar likovne umjetnosti i Husein Šljivo, slikar i fotograf.

Planirano je da umjetnici zabilježe ljepote Ždrimačkog slapa i Vranice, a u četvrtak u 20:00 sati u Maloj sali JU „Centra za obrazovanje i kulturu“ biće održana i likovna izložba gdje će biti izložene slike svih učesnika.