XIX Balkanski susreti planinara u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Protekla tri dana u našem gradu bila su u znaku 19. Balkanskih susreta planinara. Planinarsko društvo Koprivnica uz podršku Općine Bugojno pokazali su se odličnim organizatorom i domaćinima ovog događaja, što su povrdili i brojni gosti, učesnici Susreta iz naše zemlje te Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Srbije , Crne Gore i Bugarske.

 Na Balkanskim planinarskim susretima u Bugojnu , učestvovalao je 27 planinarskih društava iz naše zemlje i regije , od kojih je 15 društava, članica Unije Balkanskih susreta. Svečano otvaranje  uz logorsku vatru i prigodan program , upriličeno je u petak uveče na platou planinarskog doma Duboka. Dobrodošlicu svim učesnicima poželjeli su u ime organizatora i domaćina, predsjednica PD Koprivnica Emsada Batić i načelnik općine Hasan Ajkunić,koji je Susrete proglasio otvorenim, a ovom prilikom obratio se glavni inicijator prvih Balkanskih susreta planinara , Boris Mičić iz Beograda. Upriličena je i promocija knjige Kenana Hrustemovića „Na visovima Prenja“ o kojoj su, pored autora govorili i recenzent  Edin Durmo i glavni urednik knjige Braco Babić.

Sutradan u jutarnjim satima krenulo se u planinarske ture preko Hajdučkih vrata te Vrane i Stožera , do Kukavičkog jezera, gdje je za sve učesnike organizovan zajednički ručak. U večernjim satima u Motelu „ Alibey“ organizovana je svečana večera na kojoj su domaćini Susreta, ukazali zahvalnost svim sponzorima koji su dali podršku , a za sve učesnike , odnosno predstavnicima planinarskih društava uručeni su prigodni pokloni.

U nedjelju je na stadionu Mladost iz Gimnazije, organizovana završnica Susreta . U znak zahvalnosti svim učesnicima, prigodnim riječima obratili su se ovom prilikom predsjednica PD Koprivnica Emsada Batić i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.Priredjen je kulturno-zabavni program , u kojem su nastupili članovi GFA Bugojno, Gradski hor i Vokalni ansambl Bugojno. Organizovana je za sve učesnike i šetnja gradom do KSC-a , gdje su članovi Sekcije za sportsko penjanje ispred svojih prostorija, prezentirali penjanje uz umjetnu stijenu , zid KSC-a. Učesnici susreta su mogli pogledati i Izložbu slika postavljenu u Umjetničkoj galeriji KSC-a, a Susreti su završeni druženjem uz zajednički ručak .