Za općine SBK iz inostranstva glasat će 6160 birača

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Za 12 općina Srednjobosanskog kantona na predstojećim lokalnim izborima izvan naše zemlje glasat će ukupno 6 160 glasača.

Putem pošte za općine na području Srednjobosanskog kantona glasat će 6 156 birača, dok će u diplomatsko-konzularnim predstavništvima naše zemlje u inostranstvu glasačko pravo ostvariti samo 4 birača sa prostora našeg Kantona.

Prema podacima iz Centralnog biračkog spiska najveći broj birača koji će glasati putem pošte na području Srednjobosanskog kantona imaju dvije općine Gornjovrbaske regije: Jajce i Gornji Vakuf/Uskoplje. Putem pošte za općinu Jajce glasat će 1869, a za Gornji Vakuf/Uskoplje 1 170 birača. Za najmanju općinu po broju stanovnika na području Kantona, općinu Dobretiće, putem pošte glasat će 660 birača, a za najveću, općinu Travnik, 636 birača. Putem pošte biračko pravo za Fojnicu ostvarit će 370, za Novi Travnik 369, a za Busovaču 310 birača. Za Općinsko vijeće i načelnika Bugojna iz inostranstva putem pošte glasat će 245 birača upisanih u Centralni birački spisak, za Vitez 236, za Kiseljak 162, za Donji Vakuf 104, a za Kreševo 27 birača.

U diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u inostranstvu, po jedan birač glasat će za općine: Bugojno, Busovaču, Kiseljak i Kreševo.