Zatražena verifikacija radne grupe za implementaciju Rezolucije branilaca

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH bit će upućena inicijativa, kojom se traži verifikacija 13-člane parlamentarne radne grupe za implementaciju Rezolucije branilaca, koja se nalazi u parlamentarnoj proceduri.

 

Ovo je jedan od zaključaka sastanka članova pomenute radne grupe, koji je održan danas u Bugojnu u organizaciji Savjeta branilaca Federacije BiH.

Dogovoreno je da se u narednim danima radi na stvaranju uslova za održavanje novog sastanka u punom sastavu, u zgradi Parlamenta Federacije BiH.

U slučaju da se idući sastanak radne grupe ne održi do 23. novembra, odnosno da ne bude kvoruma, Savjet branilaca će se povući iz ove grupe. To bi, zaključeno je, moglo prouzrokovati ogromne posljedice i nova nezadovoljstva boraca, koji u implementaciji Rezolucije vide jedinu šansu za bolji život svojih porodica.

Članovi Savjeta osudili su nedolazak na sastanak predstavnika federalnih ministarstava za boračko-invalidsku zaštitu, rada i socijalne politike, te pravde, poručivši im da takvo ponašanje ubuduće neće tolerisati.

Akteri sastanka složili su se da je Rezolucija branilaca zakonita, te da je bazirana na zdravoj osnovi, koja može garantovati da će se provesti na način kako to žele oni čija pitanja tretira.

A da se provođenje ove rezolucije priželjkuje po hitnom postupku, potvrdili su neki od branilaca koji su se, u vrijema trajanja sastanka, okupili ispred zgrade gdje se on održavao.

-Cijeli rat sam bio komandir čete. I supruga je bila borac. Svaka čast ovim ljudima koji su došli, ali mislim da nisu toliko „potkovani“ kao oni na vlasti koji nam, jednostavno, ne daju da normalno živimo, kazao je demobilisani borac Suad Musić.

Slično misli i demobilisani borac Samir Sadiković, koji živi s pet članova porodice, u kojoj niko nema stalni posao.

-Na birou sam 26 godina. Mi, borci, nemamo ništa. Niko ne pita kako ćemo školovati djecu, prezimiti… Ja nisam optimista u ove pregovore koje Vlada razvlači već dvije godine. Mislim da bi trebali svi otići pred Parlament, naglasio je.

Sastanku su prethodile posjete Centralnom šehidskom mezarju u centru Bugojna i Katoličkom groblju u Sultanovićima, gdje su predstavnici dvaju boračkih komponenti skupa položili cvijeće i na prigodan način odali počast poginulima tokom proteklog rata u BiH.

I to je, poručili su, dokaz njihove volje i želje da budu jedinstveni u borbi na putu ostvarenja njihovih zajedničkih prava.

26272829303132333435363738394041424344