Zatvoreno Deveto bugojansko lutkarsko bijenale

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

„Bajka o ribaru i ribici“Aleksandra Sergejeviča Puškina, u režiji Evgenija Ibragimova i izvođenju JU „Gradsko pozorište“ Podgorica,najbolja je predstava Devetog bugojanskog lutkarskog bijenala.Ova predstava je dobila i najviše nagrada.

„Bajka o ribaru i ribici“ je nadasve uzbudljiva i slojevita predstava koja u svom snažnom izrazu na mnogim razinama percepcije djeluje katarzično,a posebno na emotivnom planu.Bajka u kojoj je semantički kod iznad narativnog ,nerjetko postavlja mnoge zamke za inscenariju.Zajedničkim radom autorski tim ove predstave i glumci su uspjeli svaku od tih zamki iskoristiti kao prednost za vrhunsku kreativnost.A u toj inventivnosti se krije sav žar lutkarske igre –naveo je stručni žiri tokom ocijenjivanja najbolje predstave IX Bugojanskog lutkarskog bijanala.

Prema jednoglasnoj odluci stručniog žirija IX Bugojanskog lutkarskog bijenala,nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Ljudmili Fedorovoj, za režiju predstave “Deveta ovčica“ (Silvija Šesto) u izvedbi “Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića“ iz Osijeka.

Za najbolju animaciju lutaka nagrađen je ansambl JU “Gradsko pozorište“ Podgorica, a ista nagrada dodijeljena je Ivici Lučiću i Ingi Šarić za animaciju lutke “Deveta ovčica“ u istoimenoj predstavi osječkog pozorišta.

Nagrada za vizualni identitet ravnopravno je dodijeljena predstavama “Bajka o ribaru i ribici“ Gradskog pozorišta Podgorica i “Odisej-san o povratku“ koju su odigrali članovi “Dječijeg pozorišta Republike Srpske“ iz Banja Luke.

Nagrada za najbolju muziku pripala je Nikolaju Jakimovu za muziku u predstavi “Bajka o ribaru i ribici“ pozorišta iz Podgorice. Priznanje za glumačku igru dodijeljeno je ansamblu predstave “Andersenovi kuvari“, i izvođenju Malog pozorišta “Duško Radović“ iz Beograda.

Članovi Dječijeg žirija (Letizia Pličanić, Hana Jusić, Merjem Jusufbašić, Hena Zukić, Imran Nuspahić i Aida Sušić) za najbolju predstavu u programu Bijenala proglasili su predstavu “Deveta ovčica“, u izvedbi “Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića“ iz Osijeka.

Vahid Duraković,direktor Bijanala je čestitao svim učesnicima na odličnim lutkarskim ostvarenjima kao i sponzorima na podršci.

Deveto Bugojansko lutkarsko bijanale zatvorenim je proglasio Hasan Ajkunić,načelnik općine Bugojno.

Tamara Kučinović,Nerimana-Narda Nikšić, i Željko Hubač ,bili su članovi stručnog žirija IX Bugojanskog lutkarskog bijenala.Bugojansko lutkarsko bijenale je realizovano u organizaciji Kulturno sportskog centra i podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva civilnih poslova BiH,Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti. Zlatni sponzori ovogodišnjeg Bijenala su “Kadunić “ i IMB KOMERC Bugojno a srebrni Motel Genex-M.Generalni pokrovitelj manifestacije je Općina Bugojno.