Završen 44. Teatarski festival Fedra Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Dodjelom nagrada i priznanja , sinoć je u pozorišnoj dvorani KSC-a, završen 44. Teatarski festival BiH FEDRA Bugojno. Odlukom stručnog žiria , ravnopravne nagrade za najbolju predstavu u cjelini, dobile su predstave „Hasanaginica“ Teatra „Total“ Visoko i predstava „Prljavi veš“, Studentskog pozorišta iz Banjaluke.

 Prije same ceremonije zatvaranja Festivala , u pozorišnoj dvorani je odigrana predstava Sinjskog pučkog kazališta “Cinco i Marinko”, autora Mate Matišića , a  u Maloj Sali predstava “The kateteri”autora i režisera Rusmira Agačevića Rusa kojom se predstavilo Pozorište Travnik. Tokom zatvaranja Festivala, uručene su zahvalnice sponzorima, pokroviteljima i svima koji su potpomogli uspješnu realizaciju Festivala. Riječi zahvalnosti njima, gledaocima, učesnicima , gostima, uputio je u ime organizatora , Vahid Duraković, a potom je uslijedilo proglašenje najboljih.

Prvo je proglašena nagrada publike, koja je, odlukom posebnog žiria publike, u čije ime se obratila Mia Maros, dodijeljena predstavi “Prljavi veš” Banjalučkog studentskog pozorišta. Stručni žiri festivala, koji je radio u sastavu:Faketa Salihbegović Avdagić i Sulejman Bosto te predsjednica žiria Ljiljana Čekić koja je proglasila najbolje i uručila priznanja, donio je sljedeće odluke: Diplomu za mladalačku predanost izazovima pozorišnog stvaralaštva dobilo je Gradsko pozorište Trebinje za predstvu „Ministarka“. Nagradu za najbolju kostimografiju dobila je Nevena Milašinović za predstavu „Magareće godine“ Gradskog pozorišta „Jazavac“, dok je nagradu za najbolji izbor muzike dobio Lordan Muzaferija za predstavu „Hasanaginica“, Teatra „Total“ Visoko. Za najbolju mladu glumicu proglašena je Ana Vučić za ulogu Marice u predstavi „Učiteljice“ HKUD Didak, Gradnić (Čitluk), a za za najboljeg mladog glumca ,Zoran Jelić za ulogu u predstavi „Prljav veš“, Banjalučkog Studentskog pozorišta. Nagradu za epizodnu žensku ulogu dobila je Emina Karamehić za ulogu Majke Hasan-agine u predstavi „Hasanaginica“, a za epizodnu mušku ulogu dobio je Faik Salihbegović za ulogu Bega Pintorovića takođe u predstavi „Hasanaginica“. Nagradu za glavnu žensku ulogu dodijeljena je Andrijana Zubac za ulogu Stane u predstavi „Učiteljice“ HKUD Didak, Gradnić (Čitluk). Na radost i zadovoljstvo  svih, posebno Bugojanaca, nagradu za glavnu mušku ulogu dobio je Amel Ugarak za tumačenje lika Vojislava Vučića u predstavi „Đavolja posla“ Teatra FEDRA Bugojno. Nagrada za najbolju režiju takođe je otišla u ruke Bugojanaca, a dodijeljena je Senadi Milanović za predstavu „Đavolja posla”. Ravnopravne nagrade za najbolju predstavu u cjelini, dobile su predstave „Hasanaginica“ Teatra „Total“ Visoko u režiji Jesenka Muzaferije i predstava „Prljavi veš“, Banjalučkog Studentskog pozorišta iz Banjaluke, u režiji Aleksandra Pejakovića.

Uz čestitke najboljima, u ime općine, kao generalnog pokrovitelja, Festival je zatvorio načelnik Hasan Ajkunić.