Završeni 508. Dani Ajvatovice

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Pruscu su završeni 508. Dani Ajvatovice, vjersko-kulturna manifestacija, u okviru koje je u gradovima Srednjobosanskog kantona i još nekim gradovima u našoj zemlji prezentirano više od 80 interesantnih vjerskih, kulturnih, humanitarnih i sportskih manifestacija.Ovogodišnji Dani Ajvatovice odvijali su se pod motom „kad vjera govori i priroda sluša“.

U svom obraćanju reisu-l-ulema IZ u Bosni Hercegovini dr. Husein ef Kavazović je poručio da je Ajvatovica duhovna smotra snage i jedinstva bosanskih muslimana. Pohodu Ajvaz – dedinoj stijeni u jutarnjim satima, prethodio je doček konjanika u Donjem Vakufu i Pruscu , dan prije, kao nezaobilazan i atraktivan uvodni događaj završne manifestacije – pohoda vjernika Ajvaz – dedinoj stijeni .

Brojna konjica pozdravljena je od velikog broja posjetilaca drevnog Prusca. U duhu višestoljetne tradicije, iz Prusca na put dug oko šest kilometara u nedjelju, prvi su krenuli konjanici, njih 307 iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a najviše iz Karaule, Sarajeva, Hercegovine, Tomislavgrada, Jajca, Brčkog, Tuzle, Zenice, Foče, Zvornika, Bratunca, Vlasenice, Bugojna, Novog Travnika, Donjeg Vakufa …

Nakon prolaska konjice praćenih tekbirima i pucnjima iz starobosanskih kubura i popraćenih aplauzima velikog broja vjernika, uslijedila je prozivka bajraka ispred prusačke Hanadnagine džamije. Prvo je prozvan bajrak Ajvaz-dede, pa potom svih ostalih prusačkih džamija. Na prusačkoj Musali potom je formirana kolona bajraka i vjernika, koji su uz tekbire na čelu sa predsjednikom Organizacionog odbora manifestacije dr. Ahmed ef Adilovićem krenula put Ajvaz- dedine stijene. U Pruscu se oglasio i top, koji je poklon gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake općini Donji Vakuf.

Kroz stijenu prvi su prošli imami, potom bajraktari, a nakon toga vjernici. Po izlasku iz stijene formiran je džemaat od velikog broja imama, bajraktara, vjernika. Proučena je sura iz Kur'ana Ina fetahna . Uslijedio je kraći put kroz šumu do Ajvatovačke livade, gdje je za veliki broj vjernika održan bogat vjerski program.

Prije podne namaza formiranom džematu obratio se reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef Kavazović. Svake godine dolazimo ovdje da pokažemo i obnovimo tu svoju snagu, svoj kuvvet. I ovih dana ćemo ponovo biti na testu da pokažemo sebi i drugima koliko smo vitalni kao narod, koliko smo svjesni svojih korijena, naše zemlje Bosne i njenog postojanja, naše spremnosti na žrtvu da je podižemo, čuvamo i branimo, naglasio reis Kavazović i posebno poručio :

– Ajvatovica je mnogo veća i od same predaje i od same legende o Ajvaz-dedi. Ona je ideja, nijet, istrajnost, istikamet, rad za dobro bosanskih ljudi. Ona je molitva, dova za bereket i mir u Bosni. Ajvatovica je Akhisar, bosanska Medina, bijeli grad, nevjesta koja se okiti za Ajvaz-dedinu dovu svake godine, dočekujući svoje prosce iz svih krajeva njegove Bosne. Svi Bošnjaci, ma gdje bili i ma kakvi bili, pozvani su, na konjima i pješke. Akhisar je grad, kojim nas je Ajvaz-dedo uveo u urbanu civilizaciju, gradeći vodovod. Zbog toga, ova dova na Ajvatovici i jeste molitva za vodu, molitva za život svakog od nas. Akhisar je grad naše muslimanske učenosti, grad iz koga se uzdigao naš um, grad najumnijeg među nama Hasana Kafije Pruščaka – Akhisarija, naglasio je reis Kavazović dodavši : –

Iskustvo koje smo sticali generacijama nas uči da moramo graditi naše gradove, naše Akhisare s kulama; gradove u kojima ćemo živjeti zajedno i u miru i sigurnosti podizati našu nejač, gledati ih kako rastu i stasavaju u momke i djevojke koji će snažiti bosansku državu, gradeći njene institucije koje će nas držati na okupu. Moramo ih učiti da uvijek i o svemu daju pravu mjeru. Bosna je zemlja očaravajuće ljepote, za kojom mnogi uzdišu, neki iz ljubavi, a neki iz zlobe i dušmanskih namjera. Nikada ne smijemo zaboraviti zlu ćud onih oko nje. Ona se brzo mijenja, kao i ćud ove planine Šuljege. Moramo to znati i učimo našu djecu da tu abecedu znaju, potcrtao je reis Kavazović.

Govoreći o bogatim sadržajima ovogodišnje Ajvatovice, te motu 508. Dana Ajvatovice „Kad vjera govori i priroda sluša“ muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, istakao je kako se na ovaj način poručuje da su i vjera i priroda sa istog izvora, od istog Tvorca, da su kompatibilne i da nam obje trebaju biti životna inspiracija. -Logično je i normalno da svi želimo bolje stanje i bolje društvo u kojem živimo, ali analizirajmo naše stanje i zapitajmo se kako do toga doći. Hoćemo li do boljeg stanja doći pasivnošću, neuključivanjem u društvene tokove, očekivanjem da će se stvari sami riješiti ili da će ih neko drugi riješiti, te stavljanjem ličnih interesa ispred općih? Naravno da nećemo i naravno da je odgovor da trebamo biti aktivni, da sami trebamo biti pošteni a onda tražiti poštenje i od drugih, da trebamo pomagati svakome kome je pomoć potrebna, da trebamo davati podršku onima koji su čestiti, koji su pošteni, i koji nikada radi vlastite koristi neće prodati interes vjere, naroda i države.

Ovogodišnja Plaketa Ajvatovice dodijeljena je Ramiz ef Bećiroviću, imamu iz Jajca, koji dugi niz godina predvodi konjicu iz Jajca i kao imam i kao konjanik. Poslije obračanja uslijedio je podne namaz, a u brojnom džematu su bili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, kao i brojni predstavnici javnog i političkog života SBK, Federacije BiH i države BiH. Završnici ovogodišnjih Dana Ajvatovice prisutvovala je i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.