„Želimo sigurno školsko okruženje“ pobjednički portofolij općinskog takmičenja bugojanskih osnovaca

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

 

„Želimo sigurno školsko  okruženje“ naziv je pobjedničkog portofolija učenika Prve osnovne škole Bugojno sa općinskog takmičenja,  koji je za učenike i goste iz drugih škola predstavljen u holu ove obrazovne ustanove.

Temu „Želimo sigurno školsko okruženje“  su u četiri koraka obradili učenici devetih razreda Prve osnovne škole Bugojno pod mentorstvom nastavnice Fatime Jahija.U prvom koraku su objasnili problem istakavši da škole više nisu sigurna okruženja uz primjere sa tragičnim posljedicama  iz susjednih i naše zemlje.U drugom koraku su posebno istakli da svaki kanton u Federaciji BiH ima sopstveni sistem rada a da su dobri  alternativni primjeri  iz zemalja Zapadne Evrope  gdje je u školske objekte uvedena uz naprednu  tehničku  i fizička zaštita. U narednom koraku su prezentirane  politike i mjere koje je predložio Projektni tim a nakon razgovora sa rukovodstvom škole, policije i nadležnog preduzeća za uličnu rasvjetu. U posljednjem koraku je prezentiran akcioni plan sa naglaskom na poboljšalje video nadzora i rasvjete u dvorištu  za šta je Uprava škole izdvojila   3800 KM vlastitih sredstava.

Članice Projektnog tima Adna Kurbegović i Selina Pipić ovom prilikom su naglasile da su temu „Želimo sigurno školsko  okruženje“ obrađivale od početka školske godine uz intenzivnije aktivnosti tokom drugog polugodišta, te se zahvalile svim predstavnicima škole i drugih institucija sa kojima su sarađivali i koji su im pružili pomoć.

   

Direktor Prve osnovne škole Bugojno Samir Šečić u svom obraćanju učenicima škole i gostima uz čestitku  Projektnom timu devetih razreda na pobjedi na općinskom takmičenju  je posebno istakao aktuelnost ove teme, te zaželio uspjeh i na predstojećem kantonalnom takmičenju.

Inače, temu „Želimo sigurno školsko okruženje“  Projektni tim Prve osnovne škole Bugojno prezentirao je i učenicima viših razreda na časovima odjeljenske zajednice svoje škole