„22. Susreti pozorišta/kazališta lutaka BiH“ zvanično počeli u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

„Horoljupci“ Vokalnog ansambla pjesmom Bugojno moje najavili su početak Lutkarske Republike, koja će narednih pet dana biti smještena u našem gradu.

Organizator, JU KSC se pobrinuo da najbolje lutkarske predstave budu izvedene tokom ovogodišnjih Susreta lutkara u Bugojnu, rekao je direktor festivala Vahid Duraković. naglasio je kako će publika imati priliku pogledati sedam predstava u zvaničnom programu, ali i četiri predstave u pratećem programu. Tokom fetsivala bit će svakodnevno organizovani okrugli stolovi i edukativne radionice, ali i izložbe i promocije knjiga. Duraković se zahvalio svima koji su pomogli realizaciju ovog festivala, sponzorima i medijskim pokroviteljima, a posebno generalnom pokrovitelju Općini Bugojno i načelniku Hasanu Ajkuniću koji je ovogodišnje, 22. Susrete pozorišta/kazališta lutaka BiH u Bugojnu zvanično proglasio otvorenim.

Nakon svečanog otvaranja Pozorište lutaka Mostar izvelo je predstavu „Ljepotica i zvijer“ u režiji Todora Valova. Predstave će ocjenjivati stručni ali i dječji žiri.

Nakon zvaničnog otvaranja 22. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH u Bugojnu svečano je otvorena i izložba „Muzej u egzilu“ Asima Djeliliovića. Izložba je dio pratećeg programa ovogodišnjih Susreta lutkara, a upriličena je na inicijativu dugogodišnjeg prijatelja bugojanskih festivala, direktora Umjetničke galerije BiH Straje Krsmanovića. Izloženo je tridesetak eksponata koji svjedoče kulturnu baštinu BiH.

Asim Djelilović je rodjen u Vitezu, diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je bio angažovan kao docent , a 2014. i kao profesor. Djelilović je angažovan u mnogim udruženjima likovnih umjetnika u našoj zemlji, ostvario je uspješnu saradnju sa medjunarodnim akademijama, a dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad.