„22. Susreti pozorišta/kazališta lutaka BiH“ zvanično počeli u Bugojnu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

„Horoljupci“ Vokalnog ansambla pjesmom Bugojno moje najavili su početak Lutkarske Republike, koja će narednih pet dana biti smještena u našem gradu.

Organizator, JU KSC se pobrinuo da najbolje lutkarske predstave budu izvedene tokom ovogodišnjih Susreta lutkara u Bugojnu, rekao je direktor festivala Vahid Duraković. naglasio je kako će publika imati priliku pogledati sedam predstava u zvaničnom programu, ali i četiri predstave u pratećem programu. Tokom fetsivala bit će svakodnevno organizovani okrugli stolovi i edukativne radionice, ali i izložbe i promocije knjiga. Duraković se zahvalio svima koji su pomogli realizaciju ovog festivala, sponzorima i medijskim pokroviteljima, a posebno generalnom pokrovitelju Općini Bugojno i načelniku Hasanu Ajkuniću koji je ovogodišnje, 22. Susrete pozorišta/kazališta lutaka BiH u Bugojnu zvanično proglasio otvorenim.

Nakon svečanog otvaranja Pozorište lutaka Mostar izvelo je predstavu „Ljepotica i zvijer“ u režiji Todora Valova. Predstave će ocjenjivati stručni ali i dječji žiri.

Nakon zvaničnog otvaranja 22. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH u Bugojnu svečano je otvorena i izložba „Muzej u egzilu“ Asima Djeliliovića. Izložba je dio pratećeg programa ovogodišnjih Susreta lutkara, a upriličena je na inicijativu dugogodišnjeg prijatelja bugojanskih festivala, direktora Umjetničke galerije BiH Straje Krsmanovića. Izloženo je tridesetak eksponata koji svjedoče kulturnu baštinu BiH.

Asim Djelilović je rodjen u Vitezu, diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je bio angažovan kao docent , a 2014. i kao profesor. Djelilović je angažovan u mnogim udruženjima likovnih umjetnika u našoj zemlji, ostvario je uspješnu saradnju sa medjunarodnim akademijama, a dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad.

110111223456789