Ajkunić: Do kraja 2016. u Bugojnu ćemo zaposliti 500-600 novih radnika

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Na teritoriji općine Bugojno u 2016. godini bit će otvoreno novih 500-600 radnih mjesta, najavio je načelnik našeg grada Hasan Ajkunić.

 

-Počeo je prijem radnika u nedavno otvorenoj firmi „Prevent“, a otvaramo i jednu veliku fabriku za proizvodnju flaširane vode. Također, ovih dana dobili smo podugovor za izgradnju fabrike kolektora, naglasio je.

Nova upošljavanja, dodaje, omogućit će uskoro i plastenička proizvodnja na lokaciji Kopčića, otvaranje nove linije kompanije „Heko“, te proširenje hladnjače preduzeća „Bos Agro Food“.

-Nedavnim vraćanjem u posjed općine Bugojno prostora vojne kasarne „Admir Ljubuškić Šutak“, stvorene su pretpostavke za stavljanje u funkciju novih proizvodnih pogona, istakao je Ajkunić.

S tim ciljem će, kaže, uskoro biti organizovan sastanak s privrednicima, koji su zainteresirani da ulože sredstva i otvore nove tvornice u ovom dijelu općine.

-Imamo dvanaest objekata, jedan vjerski objekat i 800 duluma zemljišta. Na nama je sada da osmislimo kako ćemo te objekte i zemljište najbolje iskoristiti. Dobar broj radnika dobit će šansu u budućem centru „Biser Rostova“, kao i u oblasti turizma, kojoj ćemo u budućnosti posvetiti veću pažnju, kazao je bugojanski načelnik.

Podsjeća da se, na području Bugojna, pod različitim zasadima nalazi oko 400 hektara zemljišta, te da se posljednjih mjeseci grade novi hladnjački kapaciteti što je, uzme li se u obzir činjenica da se sve veći broj nezaposlenih odlučuje za uzgoj malina, veoma važno.

– Jedan broj nezaposlenih je na evidenciji Biroa za zapošljavanje zbog zdravstvenog osiguranja. Kada se obiđe malo teren, onda se vidi da su mnogi od njih našli način da ostvare sigurnu zaradu i egzistenciju za svoje porodice, zaključuje načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.