Ambasador Republike Turske i potpredsjednica FBiH posjetili SBK

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Predvođen potpredsjednicom Federacije BiH mr.sci.dr. Melikom Mahmutbegović, danas je u prvoj zvaničnoj posjeti Srednjobosanskom kantonu (SBK) boravio Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u našoj zemlji.

U Travniku je upriličen sastanak s premijerom SBK-a Tahirom Lendom, ministrima u Kantonalnoj Vladi, te čelnim ljudima Skupštine SBK-a i Općine Travnik, nakon čega su posjetili Bugojno i Donji Vakuf.

Na sastanku s načelnikom Bugojna Hasanom Ajkunićem i njegovom saradnicima razgovaralo se o trenutnom stanju u našem gradu i mogućnostima da se saradnja s Republikom Turskom dodatno unaprijedi, kroz projekte koji se trenutno provode ili će se tek realizovati na teritoriji bugojanske općine.

– Dan smo započeli susretom s kantonalnim zvaničnicima, s kojima smo imali veoma korisne i konstruktivne razgovore. I u Bugojnu smo razgovarali o mogućnostima razvoja naših odnosa u budućnosti. Nedavno je ovdje počela realizacija našeg projekta proizvodnje plasteničkog povrća, koji će zaposliti veliki broj ljudi. Aktuelan je i projekt restauracije Sultan-Ahmedove džamije, kao i aktivnosti na realizaciji jedne turske investicije u oblasti tekstilne industrije, kazao je, između ostalog, ambasador Erginay.

On je poručio, također, kako će nastojati da se tradicionalni i historijski odnosi između Republike Turske i BiH nastave i u narednom periodu, te najavio provedbu novih projekata podrške bh privredi i infrastrukturi.

– Hvala ambasadoru Republike Turske što se odazvao pozivu da posjeti Bugojno i Donji Vakuf. Zašto je to važno? Važno je iz prostog razloga što Bugojno ima zaista perspektivu i budućnost ali, čini mi se, ostajemo nekako po strani jer su mnogi ambasadori o tome nedovoljno informisani. Ovo je jedinstvena prilika da se i ambasador Turske direktno na prostoru općine Bugojno upozna s mogućnostima koje ovdje postoje. Putem Turske razvojne agencije (TIKA) već su u realizaciju krenuli određeni projekti, kao što je plastenička proizvodnja. Tu je i rekonstrukcija Sultan-Ahmedove džamije, i digitalizacija RTV Bugojno. Molila sam i insistirala da nam, ukoliko bude smetnji kada je u pitanju digitalizacija RTV-a, ambasador u tome pomogne. Naravno, mogućnosti Bugojna su puno veće, nego što se čine sada na početku. Mislim da bi trebalo otvoriti saradnju s privrednicima Turske, pogotovo kada su u pitanju kreditne linije za mala i srednja preduzeća, s niskim kamatnim stopama. Tražila sam od ambasadora da pomogne privrednicima, i svima onima koji žele da u narednom periodu kroz posao obezbjede radna mjesta. U Bugojnu je mnogo nezaposlenih i mislim da u ovome dijelu treba tu saradnju ostvariti, ne samo s Ambasadom Republike Turske, već svim relevantnim faktorima u državi. Mi na tome intenzivno radimo, istakla je potpredsjednica Federacije BiH.

Za načelnika Ajkunića posjeta turskog ambasadora Bugojnu je „veliko ohrabrenje za sve stanovnike grada, u kojem se svakodnevno povećava broj potencijalnih investitora“.

– Želim da se zahvalim potpredsjednici Federacije BiH što je u ovu posjetu ambasadora Turske SBK-u uključila i naše Bugojno, svoje Bugojno. Ovo je bio jedan pozitivan radni sastanak, i ja sam uvjeren nakon susreta i razgovora s ambasadorom Republike Turske da ćemo ubrzo imati još kvalitetnije projekte ove zemlje u Bugojnu, kazao je načelnik Ajkunić.

Inače, tokom boravka u Bugojnu ambasador Republike Turske je obišao hladnjaču firme „Heko“, preduzeća koje je lider u proizvodnji i plasmanu jagodičastog voća u regiji. Posjetio je, također, preduzeće „Bajrić“, od čijeg je vlasnika dobio više informacija o radu i planovima ove firme, kao i Sultan-Ahmedovu džamiju i Centralno šehidsko spomen- obilježje, gdje je položeno cvijeće i proučena Fatiha pred duše poginulih branilaca Bugojna i BiH.