Bajramska poruka muftije travničkog dr. Ahmed ef. Adilovića

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Biti musliman znači poznavati svrhu postojanja i u skladu s tim živjeti, a to je pokornost Uzvišenom Allahu. U prirodi je svakog čovjeka da se raduje kada ostvari svoj cilj tako se i musliman raduje kada ostvari svoj cilj, odnosno kada uradi djelo s kojim će njegov Gospodar biti zadovoljan.

Islam je odredio muslimanima u toku godine dana dva velika praznika kada imaju poseban razlog za radost i veselje. Prvi je kada se muslimani nakon ramazanskog posta vesele i raduju jer su uspjeli, pokoravajući se Allahu da savladaju svoje prohtjeve i strasti. Drugi je kada se muslimani obavljajući hadždž i prinoseći kurbane raduju jer su uspjeli da njihova ljubav prema Allahu bude veća od ljubavi prema imetku. Nalazimo se u danima hadždža i kurbana koji u sebi nose mnoge pouke i poruke:

Dok borave na Arefatu nadajući se oprostu za sve grijehe, hadžije se podsjećaju na stajanje pred Allahom dž. š. i polaganje računa na Sudnjem danu.

Dok bacaju kamenčiće na Mini prisjećajući se Ibrahima a.s. kako je gađao šejtana koji ga je odvraćao od žrtvovanja svoga sina Ismaila, hadžije iskazuju svoju spremnost da se tokom cijelog života odupiru šejtanu da ih ne odvrati od pokornosti Allahu dž. š.

Dok tokom tavafa obilaze oko Kabe, prvog hrama na Zemlji, hadžije pokazuju da u životu imaju cilj kojem streme, da budu u Allahovoj blizini i na ovom i na budućem svijetu.

Obavljajući obred sa'ja hadžije se prisjećaju hazreti Hadžere koja je pristala da ostane sa sinčićem Ismailom u neplodnoj pustinji, kada je saznala da je to Allahova odredba i u potpunosti se oslonila na Allaha. Tim činom hadžije iskazuju potpunu pokornost volji svoga Stvoritelja i oslanjanje na Njega u svim životnim situacijama.

Prinoseći žrtvu-kurban u danima bajrama muslimani širom svijeta prisjećaju se Ibrahima a.s. koji je bio spreman žrtvovati vlastitog sina Ismaila a.s., kako bi dokazao svoju odanost Uzvišenom Allahu. Na taj način i oni iskazuju spremnost na odricanje i žrtvu, u ime svoga Stvoritelja, zarad Njegovog zadovoljstva. U ovo vrijeme, vrijeme materijalizma, robovanja prohtjevima i imetku, kada nam je svima potrebna duhovna obnova, itekako je bitno da shvatimo pouke i poruke hadždža i kurbana.

Naša bajramska radost i veselje ne može biti potpuna kada znamo da ovih dana na hiljade izbjeglica muslimana bježi pred ratnim razaranjima preko mora i kopna tražeći mir i sreću. Sjetimo ih se u svojim dovama u ovim mubarek danima i nastojmo ih pomoći koliko smo u mogućnosti.

Bajramski dani su prilika da pokažemo svoju susretljivost i podijelimo bajramsku radost sa svim ljudima dobre volje. Podijelimo radost bajrama sa našim najdražim, prijateljima i komšijama. Koristim priliku da ovim putem uputim čestitku svim muslimanima, želeći im da bajramske dane provedu u duhu svoje vjere, kulture i tradicije.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!