Bugojanski folkloristi slave 70 godina rada

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Kristalnoj sali Općine Bugojno sinoć je održana svečana sjednica povodom obilježavanja 70. godišnjice rada Gradskog folklornog ansambla „Bugojno“.

 

U prisustvu velikog broja poštovalaca folklorne tradicije, uručene su plakete, priznanja i zahvalnice, zaslužnima za uspješno djelovanje ovog ansambla, te istaknut značaj njegovog djelovanja, kako za općinu Bugojno, tako cijelu BiH.

Svečanost je počela intoniranjem državne himne i obraćanjem umjetničkog direktora i koreografa Enesa Šehića, koji je u svom govoru podsjetio na same početke afirmacije folklornog stvaralaštva na teritoriji općine Bugojno i razvoj Gradskog folklornog ansambla tokom proteklih decenija, izražavajući nadu da će GFA i u budućnosti imati podršku lokalne zajednice.

Prigodnim riječima prisutne je pozdravio i Zahid Mustajbegović, predsjednik Upravnog odbora Gradskog folklornog ansambla „Bugojno“, uz poziv prisutnima da budu uz GFA, kao što su i njegovi članovi „najbolji promotori kulture i tradicije svih naroda koji žive na prostorima naše zemlje“.

Na svečanosti su uručene plakete, priznanja i zahvalnice svima koji su doprinijeli uspješnom radu Ansambla u proteklim godinama.

Odlukom Upravnog odbora, plakete su dodjeljene rukovodiocu Gradskog folklornog ansambla, Općini Bugojno i potpredsjednici Federacije BiH dr. Meliki Mahmutbegović, koja je bila spriječena da prisustvuje svečanosti, ali je rukovodstvu i članovima GFA „Bugojno“ uputila čestitku, čiji je sadržaj pročitan na svečanosti.

Uz čestitku svim folkloristima povodom značajnog jubileja, načelnik Bugojna Hasan Ajkunić je naglasio važnost postojanja i rada GFA,  te je uručio Enesu Šehiću zahvalnicu za sve što je uradio za bugojanski folklor. 

Simbolično, djevojčice obučene u narodne nošnje načelniku Ajkuniću uručile su Priznanje za doprinos u radu GFA „Bugojno“ i doprinos razvoju kulture u našem gradu, a isto priznanje uručeno je aktivnim članovima Upravnog odbora, Nadzornog odbora, i Skupštine GFA „Bugojno“, kao i zaslužnim građanima.

Priznanje za dugogodišnje aktivno učešće u radu i unapređenju razvoja GFA „Bugojno“ i dati doprinos u postignutom kvalitetu i uspjehu u njegovom djelovanju dobili su folkloristi-solisti, članovi GFA koji su se istakli disciplinom, ponašanjem, i ozbiljnošću s kojom su pristupali svakom nastupu, bez obzira da li on bio u Bugojnu, nekom drugom gradu u BiH, ili izvan granica naše zemlje.

Na svečanosti su pročitana imena folklorista – dobitnika Zahvalnica za dugogodišnje aktivno i uspješno bavljenje folklornim stvaralaštvom, a uručene su i Zahvalnice za saradnju, pomoć i doprinos u radu GFA „Bugojno“ sponzorima koji su pomagali dosadašnji rad ovog ansambla.

Upućen je poziv svim poklonicima folklora da prisustvuju svečanom koncertu Gradskog folklornog ansambla „Bugojno“ koji će, istim povodom, biti održan sutra (SUBOTA), s početkom u 19 sati, u Sportskoj dvorani KSC-a. Ulaz je slobodan.

Naravno, svečanost u Kristalnoj sali nastupima su uveličali članovi Prvog ansambla, koji su u svom prvom predstavljanju odigrali „Splet muslimanskih igara iz Sarajeva i šire okoline“, a u drugom premijerno izveli „Splet igara iz Pirota“.