Čestitka potpredsjednice FBiH u povodu 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U povodu 01. marta Dana nezavisnosti, svim građanima Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke.

Prije 25 godina, građani Bosne i Hercegovine su izašli na referendum o samoopredjeljenju i voljom većine građana, odlučili da Bosna i Hercegovina obnovi svoju nezavisnost i samostalnost. To je datum koji se ne smije zaboraviti i koji za svaku državu predstavlja praznik.

To je za sve nas, koji BiH doživljavamo kao svoju domovinu, jedan od najznačajnijih datuma u njenoj historiji. Nažalost,taj historijski trenutak obilježen je strašnim stradanjima i agresijom na BiH. Uprkos neravnopravnoj borbi i svim užasima kojima smo bili izloženi, borci i patrioti, koji su stali u odbranu domovine, uspjeli su sačuvati teritorijalni integritet i suverenite BiH.

Zato se danas, kada obilježavamo 25.godišnjicu nezavisnosti,moramo prisjetiti svih naših boraca i patriota koji su u temelje naše države ugradili svoje živote, ostavljajući nam u amanet obavezu da BiH poštujemo i čuvamo. Nažalost, još uvijek su evidentni pokušaji sa raznih strana da se naša država negira, da joj se ospori suverenitet, da se unese nemir i strah kada je budućnost BiH u pitanju.

U ovom vremenu punom izazova, trebamo stalno podsjećati da BiH ima hiljadugodišnji kontinuitet državnosti i da ta činjenica ne može i ne smije biti sporna. Zatosvi mi kojima je stalo do njene budućnosti, moramo strpljivo i uporno raditi na izgradnji i jačanju države i njenih instutucija te na stvaranju pretpostavki za brži razvoj ibolju budućnost svih koji žive na ovim prostorima.

Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam 1. mart, Dan nezavisnosti BiH!