Članice Udruženja “Burma” čuvaju bh tradiciju

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Žene mogu učiniti cjelokupan ambijent pozitivnijim, osnažiti radom i idejama zajednicu u kojoj žive, i učiniti porodicu sretnom, zbog čega je njihova uloga od neprocjenjivog značaja – kaže na početku razgovora predsjednica Udruženja žena “Burma“ iz Bugojna Rafija Gazić.

 

Veli da i sama nikada ne odustaje od svojih ciljeva i da je jako uporna, što pripisuje krajiškom mentalitetu, s obzirom na to da je do udaje i dolaska u Drvetine kod Bugojna 2005., živjela u Bosanskom Novom.

-U početku mi je bilo teško da se naviknem na novo okruženje, ljude. Sve mi je, nekako, bilo drugačije. Ali, kasnije sam zavoljela ovaj kraj, i sada sam sretna što sam ovdje – dodaje.

Priznaje da je bila fascinirana vrijednošću žena za koje joj se učinilo “da iz ništa mogu puno toga napraviti“, i da bi bila prava šteta da se rukotvorine, predmeti i proizvodi koje one s ljubavlju izrađuju, ne pokažu javnosti i da ostanu samo u njihovim kućama.

Nije trebalo dugo da, nakon jedne takve spoznaje, krene u osnivanje udruženja koje će okupljati žene iz Drvetina i okolnih sela, iako su, veli, dobrodošle i sve druge zainteresirane žene iz Bugojna.

-Kroz njihove ručne radove, zimnicu koju prave, različita slana i slatka jela, specijalitete, upoznala sam Bosnu na način, koji mi je do tada bio nepoznat. Mislila sam da to bogatstvo i tradiciju treba sačuvati – naglasila je.

Smatra da je to jako važno, i da ljudi koji nemaju svoju tradiciju gube sebe i svoj identitet. -Želim da sutra moj sin, druga djeca, znaju da su te dimije, šamija, bili nekada bitni, da su se na ovim prostorima pravile, primjerice, hurmašice – kazala je.

Dodaje da se prostorije udruženja nalaze u zgradi OŠ “Drvetine“, te da je veoma zahvalna na podršci direktorici ove škole Almi Čizmo, ali i svima onima s kojima je udruženje do sada uspostavilo dobre, prijateljske veze.

-Iako postojimo tek nepunu godinu, ostvarili smo saradnju s mnogim bh udruženjima, ali i onima u dijaspori. Imamo šta ponuditi, a to mogu potvrditi svi oni koji su bili u prilici da posjete naš izložbeni štand – kazala je.

Trenutno se, ističe, održavaju radionice za izradu modernih cekera i torbi, za što su žene svih generacija posebno zainteresirane.

-Naše članice pletu, također, čarape, džempere, šalove, kape …Mnoge od njih vole da heklaju, keraju, a dokazale su da su vješte i u tkanju. Vrlo su kreativne – naglasila je.

Ističe da su za svoje radove često nagrađivane i da se na druženjima kojima prisustvuju četvrtkom navečer, a po potrebi i drugim danima, znaju zadržati i po nekoliko sati, naročito ako se spremaju za učešće na nekoj od manifestacija.

-Uglavnom, bosansku sobu s kojom se ponosimo, a koja je sastavni dio ovog prostora u kojem volimo boraviti, nastojimo prenijeti na naš štand, koji uvijek privuče veliku pažnju posjetilaca – kazala je. Naziv udruženja, kaže, simbolično odražava snagu žene čija je odgovornost iz dana u dan sve veća.

– Ne kaže se, bez razloga, da su stub svake porodice, a danas ih ima u svim segmentima društva. Zato je važno da se educiraju i budu aktivne – kazala je Rafija Gazić.

Velika želja joj je da žene okupljene u udruženje “Burma“ budu uključene u ekonomski isplative projekte “jer su one to svojim dosadašnjim radom zaslužile“.