“Dan ružičastih majica” obilježen i u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Bosni i Hercegovini danas se po drugi put obilježava međunarodni dan prevencije međuvršnjačkog nasilja u školama “Dan ružičastih majica” . Kampanja se ove godine u BiH provodi pod sloganom “Budi drug, budi cool”.Tim povodom učenici Srednje stručne škole Bugojno upriličili su šetnju ulicama našeg grada.

 Milioni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“, a obilježava se zadnje srijede u februaru u zemljama širom svijeta.Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Vršnjaci su ga ismijavali, psihički i fizički zlostavljali da bi se kasnije ispostavilo da je majica simbolizirala dječakovu podršku teško bolesnoj majci od karcinoma dojke. Školske kolege solidarisale su se sa zlostavljanim dječakom i sutradan su se svi pojavili u školi u ružičastim majicama. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama. U Bosni i Hercegovini se taj datum obilježava od 2016. godine.Ove godine preko 60 škola širom BiH, u više od 25 gradova i preko 15.000 učenika i nastavnika direktno će doprinijeti promociji te aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Po prvi put , Dan ružičastih majica je obilježen i u Bugojnu, u organizaciji Srednje stručne škole, a u saradnji sa Udruženjem za razvoj društva “Kap” iz Sarajeva koji je glavni pokretač ove akcije u BIH-ni. Na igralištu škole, članovi Vijeća učenika i dramske sekcije su organizovali prigodan program, simulaciju jednog oblika vršnjačkog nasilja, a ovom prilikom učenicima i profesorima obratili su se , pedagogica škole Azra Bečirović i direktor Enver Hadžiahmetović.

 Potom su učenici Srednje stručne škole zajedno sa profesorima krenuli u šetnju ulicama našeg grada u koju su im se priključili i učenici i profesori ostalih bugojanskih srednjih škola. Nosili su transparente I dijelili promotvni materijal, kako bi na taj način digli svoj glas protiv nasilja.