Donji Vakuf domaćin sastanka Inicijative za čist Vrbas

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas je u motelu „Otoka“ u Donjem Vakufu održan sastanak Inicijative za čist Vrbas kao i start Ekološke rafting regate. Učesnici sastanka bili su gradonačelnici i načelnici gradova i općina u slivu rijeke Vrbas, potpisnica Povelje za Čist Vrbas. Ovogodišnja Inicijativa će tokom ove sedmice realizovati aktivnosti čišćenja Rijeka Vrbas i Plive na više lokacija.

Rafting klub”Kanjon” Banja Luka , sa partnerima: klubovima sportova na vodi , podršku lokalnih zajednica u slivu rijeke Vrbas i kompanijom Coca-cola, nastavlja sa realizacijom projekta pod nazivom Inicijativa za Čist Vrbas. Učesnici današnjeg sastanka u Donjem Vakufu su definisali aktivnosti oko realizacije projekta u cjelini. Kroz tekst Povelje potpisnici su se obavezali da svim raspoloživim sredstvima, aktivno i kontinuirano, djeluju na zaštiti prirode, smanjenju zagađenja i unapređenju kvaliteta vode u slivu rijeke Vrbas.

Po završetku sastanka na lokaciji Janjev most u Donjem Vakufu startala je prva etapa regate do Torlakovca, a u naredna tri dana regata će nastaviti put prema Jajcu, Šipovu u Jezeru, s ciljem čišćenja korita rijeke i njenih obala. Podsjetimo, završna manifestacija – Turistička Vrbaska regata biti održana 12. Augusta na potezu od Krupe na Vrbasu do Banjaluke uz prisustvo načelnika svih opština u slivu rijeke Vrbas, predstavnika resornih ministarstva u Vladi Republike Srpske, Federacije BiH, Srednjobosanskog kantona, Turističkih organizacija, ekoloških udruženja, i rafting klubova.