Gradska biblioteka uskoro otvara knjižni arhiv

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U proteklih godinu dana u Gradskoj biblioteci Bugojno urađeno je dosta aktivnosti po pitanju uređenja prostorija biblioteke ali i knjižnog fonda. Privode se kraju poslovi na uređenju knjižnog arhiva koji će uskoro biti u upotrebi i dostupan na uvid svim građanima.

Kako ističe rukovodilac Gradske biblioteke Bugojno Mirza Idrizović, dosta stvari je urađeno u posljednje vrijeme, od rješenja problema sa grijanjem, izolacijom i uređenjem prostorija biblioteke, a nedavno je počela i klasifikacija knjižnog arhiva koja se polako privodi kraju. Kako ističe, pristupili su otvaranju arhiva koji se 20 godina nije koristio, s ciljem da vide u kakvom je stanju knjižni fond.Naglasio je da Gradska biblioteka raspolaže veoma bogatim knjižni arhivskim fondom prije svega ima zavičajnu zbirku koja je vezana za grad Bugojno i govori mnogo o prošlosti grada. S obzirom na već postojeći knjižni fond i onaj koji je pronađen u arhivu biblioteke, u Gradskoj biblioteci planiraju formiranje Fonda zavičajne zbirke koji se odnosi na knjige , spise , uretke koji govore o Bugojnu i bitnim događajima  iz ovog grada, a koji će zainteresovanim građanima biti dostupan na uvid.

Ovom prilikom Mirza Idrizović se zahvalio , prije svega radnicima KSC-a koji su angažovani na uredjenju arhiva, direktoru KSC-a Vahidu Durakoviću i načelniku općine Hasanu Ajkuniću koji je finansijski podržao ove kao i sve aktivnosti oko uređenja biblioteke.