Inicijativa za izdavanje publikacije o Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas je u zgradi Općine, a na inicijativu predstavnika OSCE-a, načelnika Hasana Ajkunića i predsjedavajuće Općinskog vijeća Grete Kuna, održan inicijalni sastanak na kojem se razgovaralo o potrebi izdavanja publikacije o Bugojnu.

Uz Mladena Marijanca, službenika za podršku demokratskom upravljanju pri Terenskom uredu OSCE-a u Travniku, načelnika Ajkunića, predsjedavajuću Općinskim vijećem Kunu, te pomoćnika za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu Seada Karahodžića sastanku su prisustvovali Bugojanci koji su pisali o našem gradu i gornjovrbaskoj regiji: Ismet Dedić i Ante Visković, te profesori: Dubravka Vukadin, Mirsad Bušatlija i Antonio Džolan.

Tokom duže siskusije, u kojoj su učešće uzeli gotovo svi akteri sastanka, iskristalisao se stav da buduća knjiga o Bugojnu treba biti sadržajno sveobuhvatna, grafički i dizajnom moderna, a rad na tekstu i fotografijama povjeren stručnim ljudima.

Po okončanju sastanka Mladen Marijanac i načelnik Hasan Ajkunić su istakli da bi buduća knjiga o Bugojnu trebala sublimirati kulturno-historijske vrijednosti i tradiciju svih naroda koji su živjeli na prostoru naše općine, te postignuto u raznim oblastima ljudskog djelovanja, odnosno da se ide čak i u pravcu izrade monografije o Bugojnu.

Novi sastanka užeg tima, a na kojem bi trebali biti definisani nosioci aktivnosti za pojedine oblasti, biće održan krajem naredne sedmice.