Inicijativa za usvajanje strateških dokumenata u oblasti zaštite okoliša

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas je u nekoliko gradova u BIH-ni od 11 do 13 sati, data mogućnost građanima da potpišu peticiju čiji je glavni cilj očuvanje zdrave životne sredine, odnosno okoliša u kojem živimo. Riječ je o Inicijativi za usvajanje strateških dokumenata u oblasti zaštite okoliša/životne sredine .Projekat organizuje „Aarhus centar u BIH“ Sarajevo , u saradnji sa nekoliko organizacija Civilnog društva, a jedan od organizatora je i Eko Element Bugojno, koji je u našem gradu akciju realizovao u ulici Zlatnih ljiljana.

„Aarhus centar u BIH“ Sarajevo , zajedno sa organizacijama civilnog društva za uspostavljanje BIH sektorskog mehanizma u oblastima okoliš, transport i energija u procesima EU integracije, pokrenuli su inicijativu za usvajanje Strategije uskladjivanja propisa sa pravnom stečevinom EU u oblasti zaštite okoliša/životne sredine i Akcionih planova za provođenje strategije u entitetima i Brčko distriktu.Usvajanjem ovih strateških dokumenata , BIH bi ispunila jedan od bitnih zahtjeva Evropske komisije za nastavak procesa integracije BIH u EU i korištenje sredstava IPA II programa za sektor okoliša tj. životne sredine.

Jedan od organizatora ove akcije, je i Udruženje Eko element Bugojno čiji članovi su organizovali potpisivanje peticije u našem gradu. Organizatori današnje akcije naglašavaju da svi građani ali i pravna lica , organizacije, ustanove, ukoliko podržavaju ovu Inicijativu, a nisu danas svojim potpisom dali podršku, mogu to učiniti , kontaktirajući organizacije civilnog društva koje su učestvovale u projektu, ili putem online stranice: www.onlinepeticija.com/inicijativa za usvajanje strateških dokumenata u oblasti okoliša.