Javna tribina OO SDP Bugojno u povodu Dana nezavisnosti BiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Javna tribina povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, održana je sinoć u Bugojnu u organizaciji Općinske organizacije Socijaldemokratske partije (SDP).

 

Gosti tribine bili su prof. Mirsad Bušatlija i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, a prigodnim riječima obratio se i predsjednik OO SDP-a Bugojno Admir Škandro.

Prof. Bušatlija je ukazao na činjenice koje su uticale na razvoj Bosne tokom proteklih stoljeća, i stalne težnje bh naroda za samostalnošću od koje, bez obzira u kakvom uređenju živjeli, nikada nisu odustajali.

Također, osvrnuo se na događaje iz novije prošlosti, period najveće ekonomske ekspanzije BiH i Bugojna, raspad bivše države, historijski referendum 29. februara i 1. marta 1992., proteklu agresiju i aktuelni trenutak presude i krize vlasti.

-Višestoljetni kontinuitet državnosti potvrdio je Referendum, koji je održan prije 25 godina – naglasio je gradonačelnik Tuzle.

On je prezentirao i svoju ideju o izmjeni Ustava Federacije BiH, uvjeren da će je prihvatiti većina načelnika i gradonačelnika u većem bh entitetu.

Kantoni su, dodao je, postali sami sebi svrha i funkcionišu kao zasebne države, a posljedice osjećaju najviše građani.

-Od PDV-a, akciza, cestarina i prihoda po drugim osnovama, kojima doprinose sve općine, gradovi u Federaciji BiH primaju samo 8,4 posto sredstava, a Republika Srpska 24 posto – naglasio je.

Snage integracije su, zaključio je, jedine koje mogu osigurati potpunu jednakopravnost svih građana u Federaciji BiH.

-Podsjećanje na historijske događaje je način da se od zaborava sačuva kontinuitet i nezavisnost države – poručio je Jasmin Imamović na tribini u Bugojnu.

sdp_1sdp_2sdp_3sdp_4sdp_5sdp_6sdp_7sdp_8sdp_9