Katastrofalna godina za bugojanske pčelare

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Niske temperature zraka i veliki broj kišnih dana u pčelarskoj sezoni odrazili su se u velikoj mjeri na proizvodnju meda, zbog čega su bugojanski pčelari nezadovoljni.

 

-2016. godina je za nas pčelare bila katastrofalna. Nezamislivo je bilo da se takvo nešto desi. Ali ja npr. na pedeset košnica nisam izvrcao ni kilogram meda, rekao je predsjednik Udruženja pčelara „Kalin“ Fehret Muratspahić.

Lošiju godinu ne pamte ni ostali članovi ovog udruženja, njih oko četrdeset.

-Uz nepovoljne klimatske uslove, ovakvom stanju doprinijeli su, nažalost, ljudi koji su raznim sredstvima zaprašivali malinjake u vrijeme kada to nisu trebali činiti, naglasio je.

On smatra da bi se s takvom praksom trebalo prestati u budućnosti.

-Svjesni smo da svijet mora da radi i da živi od nečega. Ali, na način da se ugrožavaju pčelari, to nećemo dopustiti, kazao je Muratspahić.

Najavio je intenzivnije aktivnosti na prevenciji štete u pčelinjim zajednicama, uz uključivanje nadležnih općinskih i kantonalnih organa.

– Uzmu li se u obzir aktuelne bolesti kod pčela i sve prisutnija varoa, dugoročne prognoze za pčelare nisu nimalo optimistične, naglasio je.

Muratspahić na kraju zaključuje da oblast pčelarstva u BiH opterećuje i neadekvatna podsticajna politika i zakonska regulativa, koja ne odgovara pčelarima.