“Let's do it” – milion sadnica za jedan dan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Sutra će u mnogim gradovima u BIH-ni, biti realizovana velika volonterska akcija pošumljavanja pod nazivom “Let’s do it –milion sadnica za jedan dan”.Akcija će po prvi put biti organizovana i na području naše općine, a sadnja drveća je predviđena na platou Rostova.

 

Okupljanje volontera koji prijave učešće u akciji biće organizovano sutra u 9 sati u Bosanskoj ulici kod zgrade Šumarije Bugojno , koja je inače uključena u ovaj projekat, obezbjedjivanjem prijevoza, alata I sadnica. Prema podacima koje smo dobili od kordinatorice projekta za Općinu Bugojno Hamire Sultanović, akcijom je predvidjena sadnja oko 2 000 sadnica na platou Rostova. Do danas su učešće u ovom projektu prijavili članovi ekološke sekcije Gimnazije , Forum mladih SDP-a i Asocijacija mladih SDA Bugojno. Građane Bugojna , sve one koji istinski vole prirodu i svoj zavičaj, pozvala je ovom prilikom da učestvuju u akciji. Njen osnovni cilj je doprinijeti poboljšanju životne sredine kroz pošumljavanje određenih površina koje su degradirane u smislu intenzivne sječe i klizišta, te površina koje su podložne raznim vrstama erozija, kao i podizanje svijesti o važnosti šuma i cjelokupnog prirodnog okruženja.

Inače, projekat „Let's Do It“ projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 168 994 volontera, koji su očistili oko 13 000 tona otpada i zasadili 362 077 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 113 općina i gradova, a cilj je projektom obuhvatiti sve općine u Bosni i Hercegovini. Akcija je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 113 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 16.000.000 volontera. Zvanični organizatori „Let's Do It“ volonterskih akcija u našoj zemlji su Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva i Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke.