Nove informacije iz Općinske izborne komisije Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Nakon Lokalnih izbora, koji su i na teritoriji općine Bugojno održani u prošlu nedjelju, politički subjekti prebrojavaju glasove i moguće mandate u Općinskom vijeću.

 

Tačan broj mandata i imena osoba koje će naredne četiri godine biti vijećnici bit će poznat, ipak, nakon što se izbroje glasovi mobilnih timova i dijaspore. Brojanje ovih glasova vrši se u Sarajevu.

Iako u strankama već kalkulišu s približnim brojem dobijenih vijećničkih klupa, koje će u novom sazivu zauzeti njihovi kandidati, ishod konačne raspodjele mandata u Općinskom vijeću Bugojno bit će poznat tek po prispjeću glasova iz inostranstva i brojanja glasova građana, koji su glasali uz pomoć mobilnih timova, kažu u Općinskoj izbornoj komisiji (OIK) našeg grada.

Predsjednica ove komisije Sabiha Crnica podsjeća da je na Općinskim izborima u Bugojnu glasalo 15.413 građana (52,23 posto).

U današnjoj izjavi za RTV Bugojno prezentirala je konačne rezultate glasanja na 43 redovna biračka mjesta u našem gradu.

-Kada je u pitanju glasanje za načelnika, kandidat SDA/SBB Haris Mujić ima 2.811 glasova, nezavisni kandidat Hasan Ajkunić 6.762 glasa, nezavisni kandidat Asmir Karadža 3.939, a Zdenko Antunović HDZ BiH 1.127. Što se tiče Općinskog vijeća, konačni rezultati su: BPS-Sefer Halilović 174 glasa, nezavisni kandidat Ivan Jurčević 15 glasova, HDZ BiH i HDZ 1990-Koalicija hrvatskih stranaka 1.424, Lista za Bugojno 8, Nezavisna lista 888, Demokratska fronta 1.311, SDP BiH 2.197, Hrvatska stranka prava BiH 48, A-SDA 223, SBB-Fahrudin Radončić 1.760, SDA BiH 5.979, BOSS-Mirnes Ajanović 116, Stranka za BiH 95 i Savez za novu politiku dva glasa, kaže Sabiha Crnica, predsjednica Općinske izborne komisije Bugojno.

Po riječima naše sagovornice, tokom nedjeljnih izbora u Bugojnu zabilježeno je i nekoliko prigovora koji su se, uglavnom, odnosili na verbalna lobiranja i usmjeravanja građana da glasaju za neku od političkih opcija.

-Tokom izbornog dana, imali smo pet prigovora, koje rješavamo. I jutros smo trebali imati jednu raspravu, ali se stranke nisu pojavile, tako da ćemo izdati odgovarajuća rješenja, naglasila je Crnica.

Jedna od odlika proteklih Općinskih izbora u našoj zemlji je i veliki broj nevažećih glasačkih listića. Prema informaciji iz OIK Bugojno takvih listića u našem gradu bilo je 1.173, u slučaju glasanja za kandidate za Općinsko vijeće, odnosno 773, u procesu glasanja za poziciju načelnika.