Obilježena 22. godišnjica formiranja Sedmog korpusa

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Svečanom akademijom, koja je održana danas u Centru za kulturu općine Travnik, završeno je obilježavanje 22. godišnjice formiranja Sedmog korpusa i 24. godišnjice formiranja Armije RBiH.

 

Svečanost je počela Himnom BiH, i odavanjem počasti svim šehidima i borcima Armije RBiH, koji su poginuli u odbrani zemlje od agresije.

Simboličnom predajom ratnih zastava zamjeniku komandanta Sedmog korpusa generalu Fikretu Čuskiću, evocirane su uspomene na jedinice i brigade koje su ga činile.

Većinu zastava, za koje je istaknuto da i nakon 22 godine predstavljaju „simbol heroizma, časti i patriotizma boraca i starješina Sedmog korpusa“, nosila su djeca šehida i poginulih boraca.

U ime Organizacionog odbora za obilježavanje dvaju godišnjica, prisutnima se obratio premijer SBK-a Tahir Lendo, a u ime stanovnika grada, u kojem je bilo sjedište Sedmog korpusa, travnički načelnik Admir Hadžiemrić.

O herojskim podvizima Sedmog korpusa govorio je brigadir Selmo Cikotić, koji je obnašao najviše ratne, vojne i mirnodopske funkcije.

Kazao je, između ostalog, da su na izazov, koji je bio pred njima, borci Sedmog korpusa odgovorili „zrelo, hrabro, organizovano i složno“.

– Sedmi korpus je uvezivao geografiju, ljude, ideje različitih prostora BiH, prije svega Lašvansku, Vrbasku i Sansku dolinu, odnosno Srednju Bosnu i Krajinu. Snaga tog jedinstva, jasne vizije i kompletnog komandnog kadra Sedmog korpusa dala je vidne rezultate, podsjetio je Cikotić.

Sasvim je sigurno, dodao je, da nijedna jedinica Armije R BiH, za tako kratko vrijeme, nije proizvela toliko značajnih pobjeda i efekata u odbrani i oslobađanju BiH.

-Mislim da će način na koji se budemo odnosili prema našim saborcima, pogotovo onima koji su dali svoje živote ili su ranjavani, u dobroj mjeri govoriti o tome ko smo mi danas i kakav će biti način, na koji će se buduće generacije odnositi prema nama, naglasio je.

General Ramiz Dreković je kazao da je Sedmi korpus, s legendarnim komandantom rahmetli Mehmedom Alagićem, dao ogroman doprinos u proteklom ratu.

Armija RBiH je, naglasio je, dala više od 32.000 šehida i poginulih boraca, čija se žrtva ne smije zaboraviti.

-Možemo primjetiti da još uvijek pravda nije pobijedila nepravdu. Analizirajmo to pitanje i ne dozvolimo da naš borac, ni nakon 20 godina od završetka rata, nema posao i dostojanstvo, istakao je.

Svečanosti je prisustvovala i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović koja se, također, prisjetila perioda u kojem je kao ratni hirurg bugojanske Bolnice spasila mnoge živote.

-Obilježavanje značajnih datuma iz historije ima dvostruk značaj. To je prilika da se prisjetimo teških ali slavnih vremena i,  s druge strane, to je naša obaveza koju su nam u amanet ostavili naši šehidi. I sad se sjećam boraca, tih momaka, koji su nestajali pred mojim očima, kazala je.

Trenutak u kojem je donesena odluka o formiranju Sedmog korpusa, naglasila je, potvrdio je da je Armija RBiH kvalitativno i kvantitativno ojačala i da je postala respektabilna sila.

-Ponosni smo na to vrijeme, ali moramo znati se država BiH i danas brani. Ne puškom i oružjem, nego drugim sredstvima. Zato vas sve pozivam da gradimo jedinstvo, jer je ono garant budućnosti naše djece i svih narednih generacija, da se ne ponovi još jedan genocid, poručila je dr. Mahmutbegović.

Na svečanosti su pročitani najbolji literarni radovi učenika osnovnih škola na temu „Sedmi korpus“, čiji su autori Alija Memić iz OŠ „Trenica“ Novi Travnik i Meliha Sarajlić, učenica OŠ „Dubravice“ iz Viteza.

Program svečanosti uveličali su članovi Hora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, učenici Mješovite srednje škole Travnik i Vokalno-instrumentalni ansambl iz Donjeg Vakufa.

Organizatori obilježavanja 22. godišnjice formiranja Sedmog korpusa i 24. godišnjice formiranja Armije RBiH, u okviru kojeg su proteklih dana upriličeni brojni sadržali, bile su Temeljne boračke organizacije – Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Savez ratnih vojnih invalida, Organizacija demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 i Savez dobitnika najviših ratnih priznanja, skupa s ostalim organizacijama i udruženjima, koja su proistekla iz Armije RBiH.