Održano predavanje “Biseri Rumijeve mudrosti č

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Medžlis IZ Bugojno i Izdavačka kuća „Bookline“ iz Sarajevo organizovali su druženje i predavanje na temu „Biseri Rumijeve mudrosti čuvani u školjkama njegovih dijela“, u okviru koji su promovirana djela „Tajne uzvišenosti“ i „Ostrvo Mesnevije“ autora Dželaludina Rumija. Promotor je bio dr. Munir Drkić, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a moderator Vehid ef. Arnaut. 

Promocija je urađena na vrlo jednostavan i vrlo jezgrovit način ističući sve važne činjenice koje bi trebao imati na umu svaki čovjek koji se na bili koji način, i iz bilo kojih razloga interesuje za Mesneviju i za Rumijev nauk. Djelo “Tajne uzvišenosti “treće je najpoznatije djelo Dželaluddina Rumija. Riječ je o sedamdeset dva prigodna predavanja koja je on držao svojim sljedbenicima nakon susreta sa Šemsom od Tabriza. Mnoga od ovih poglavlja odgovaraju mnogim poglavljima iz . U njoj možete pronaći njegov svjetonazor, onako kako je on vidio svijet, onako kako je on vidio ljude oko sebe i na pravi način možete upoznati njegovu ličnost sa svim prednostima.A upravo je Rumi, vječita inspiracija za mnoge, pa tako i za doc.dr. Munira Drkića koji je i doktorirao na Mesneviji.

Dželaludin Muhamed Rumi poznat i kao Mevlana je bio perzijski pjesnik, pravnik, islamski učenjak, teolog i sufjski učitelj. Smatra se jednim od najznačajnijih mističnih pjesnika islama, koji je pisao na perzijskom jeziku. “Dželaluddin Rumi je osoba koju je ponekad veoma teško, a ponekad veoma lahko opisati. To je najveći i najoriginalniji islamski mislilac. Koliko je to velika ličnost dovoljno ilustrira podatak da su dvije, a neki kažu čak i tri zajedničke imenice, nakon njegovog života, postale vlastite i da su se počele upotrebljavati za nešto što je vezano isključivo za njega i njegovo djelo.”, rekao je dr. Munir Drkić.