OO SDP BIH Bugojno obilježila Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

9.decembar se u svijetu obilježava kao Dan borbe protiv korupcije. Tim povodom OO SDP BIH Bugojno je dana organizovala uličnu akciju podjele promotivnog materijala čime su željeli ukazati  na ovaj ozbiljan problem našeg  društva.

Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije potpisana je 9. decembra 2003. godine u Meridi u Meksiku.  Korupcija predstavlja svaki oblik zloupotrebe ovlasti radi lične ili grupne koristi, bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru. Organizacija Transparency International definira korupciju kao zloupotrebu provjerene moći radi lične zarade. Činjenica je da živimo u državi u kojoj je jako izražena ova problematika.U novom indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala, Bosna i Hercegovina je na 80. mjestu od 175 zemalja svijeta. Zabrinjavajući je podatak da je naša zemlja ujedno i jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi, te je s ciljem ukazivanja na ovaj problem , SDP u svim gradovima u našoj zemlji organizovao ulične akcije.

Tokom ulične akcije u ulici Zlatnih ljiljana, članovi bugojanskog SDP su građanima dijelili promotivni materijal čime su željeli ukazati na ovaj veoma ozbiljan problem našeg društva i aktrivnosti koje je SDP poduzeo u suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.