Općina Bugojno stipendira 309 studenata

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Kristalnoj sali Općine Bugojno upriličena je svečanost dodjele ugovora za studente za akademsku 2015./2016. godinu.

Na početku studente je pozdravio pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti i opću upravu Sead Karahodžić koji je podsjetio da je u akademskoj 2015./ 2016. godini ukupno apliciralo 317 studenata za dodjelu stipendija.
„ Ove godine bila je planirana dodjela 250 stipendija, ali odlukom OV svi studenti koji su aplicirali i ispunjavali uslove na neki način bit će dobitnici stipendije za akademsku 2015./2016. god. s tim da njih 36 koji su imali maksimum bodova po socijalnoj osnovi će dobiti jednokratnu pomoć u 5 rata u ukupnom iznosu od 500 KM, a 23 studenta koja ispunjavaju uslove, a nisu u ovim kategorijama dobit će jednokratnu pomoć u iznosu od 300 KM u 3 rate. Na ovaj način općina Bugojno će umjesto 250 000 KM dodijeliti iznos od 274 900 KM za ukupno 309 stipendista, odnosno svih onih koji su ispunjavali uslove, a preostali aplikanti, njih 8 je dobilo stipendije na drugim nivoima“ istakao je Karahodžić.
Inače, isplata općinskih stipendija stipendija počela je 2005./2006. akademske godine kada je dodijeljeno 36, naredne godine 47, zatim 51, te 2008./2009. godine ukupno 82 stipendije. Značajniji porast u stipendiranju zabilježen je u akademskoj 2009./2010. godini kada je dodijeljeno 150, zatim naredne godine 200, a od 2011./ 2012. akademske godine dodjeljuje se 250 stipendija.
Ove godine taj broj je znatno veći i očekivanja su da će se taj trend stipendiranja zadržati i u budućnosti, tj. da svi studenti koji redovno ispunjavaju svoje obaveze dobiju stipendije. Predsjedavajuća općinskog vijeća Bugojno Greta Kuna, i načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić danas su izrazili radost zbog podrške mladim ljudima i obrazovanju, i naglasili da je to najbolja investicija za budućnost Bugojna.
– Ovo je veliki dan za Općinu Bugojno pogotovo što su svi aplikanti dobili stipendiju. To je ulaganje u mladost i obrazovanje, u ono što će općini donijeti višestruku korist, jer svaki student kada se vrati u općinu i radi za svoj grad donijet će prosperitet Bugojnu – naglasila je Greta Kuna, predsjedavajuća OV Bugojno.
– Mogu biti ponosan na ove mlade ljude. Danas je došlo 309 studenata da preuzme ugovore, a u srijedu će na računima imati prvu stipendiju. Ovi studenti koji su dobili jednokratnu pomoć, mogu očekivati isplatu u petak, a zalagat ćemo se da ta pomoć bude veća. Intenzitet isplate stipendija do nove godine će biti ubrza, tako da će biti isplaćeno 5 stipendija. Moram se zahvaliti Općinskom vijeću koje je podržalo inicijativu da stipendiramo sve studente, nadam se da će tako biti i ubuduće. Na nama, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, na lokalnom ali i višim nivoima vlasti je obaveza da im omogućimo da odrade pripravnički staž i stvorimo uslove za njihovo zapošljavanje. Pored ovoga, svi studenti koji upisuju 5. godinu, tj. magisterij ili doktorat imaju pravo na novčanu pomoć u iznosu od 500 KM – istakao je načelnik Hasan Ajkunić.