Potpredsjedinca F BiH Melika Mahmutbegović u posjeti Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U ponedjeljaj je u posjeti SBK-u i Bugojnu boravila potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović s direktorom Fonda za zaštitu okoliša F BiH Safetom Harbinjom.

U kabinetu načelnika općine Bugojno Hasana Ajkunića razgovaralo se o prioritetima kada su u pitanju projekti koje bi mogao podržati Fond za zaštitu okoliša F BiH. Sastanku s potpredsjednicom Federacije BiH Melikom Mahmutbegović i direktorom Fonda, Safetom Harbinjom prisustvovali su i v.d. direktora resornih preduzeća čistoće Emir Sarajlić i vodovoda i kanalizacija Husref Duraković, kao i Amir Šečibović, zastupnik u kantonalnoj Skupštini.

Potpredsjedica Federacije BiH Melika Mahmutbegović skrenula je pažnju na značaj aktivnijeg uključenja i Kantona i Općine u projekte Fonda.

“Danas je razgovarano i s premijerom i resornim ministrima i analizirana je situacija u SBK-u, ali i općini Bugojno u smislu raspodjele sredstava i projekata. Uočeno je da Bugojno, ali i Donji Vakuf zaostaju u odnosu na druge, pa se to želi otkloniti i unaprijediti – naglasila je potpredsjednica Mahmutbegović.”

“Mi finansiramo dobar dio projekata i kada je u pitanju zaštita izvorišta pitke vode, nastoji se riješiti i problem otpadnih voda i otpada, a aktuelno je i pitanje energetske efikasnosti projekata. U toku su i pripreme Fonda za apliciranje za fondove Evropske unije. Želimo da potaknemo odredjene stvari i projekte, da zajedničkim aktivnostima stvorimo finansijske preduslove za realizaciju projekata, da se regionalno organizujemo u rješavanju značajnih problema ali ne na teret gradjana – istakao je Harbinja.”

Načelnik Hasan Ajkunić naglasio je značaj čuvanja prirodnih resursa, ali i rješavanje problema otpadnih voda, deponije, otpada te čuvanje toka rijeke Vrbas.