Potpredsjednica FBiH posjetila Ustavni sud FBiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović posjetila je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine. Tom prilikom održan je radno-konsultativni sastanak sa predsjednicom Suda Aleksandrom Martinović.

Istaknuta je potreba za boljom saradnjom Ustavnog suda FBiH sa organima vlasti uz poboljšanje i jačanje sinergijskog djelovanja, koordinacije i komunikacije prilikom donošenja zakonskih rješenja.

Razgovarano je i o temi okončanja procedure imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine te naglašeno da je i više nego neophodno vremenski ograničiti cjelokupan proces imenovanja te objektivizirati uvjete i kriterije za izbor sudija u najvišu sudsku instancu FBiH.

“Svjedoci smo mnogih nedorečenosti ustavnih i zakonskih procedura kao i nepostojanja vremenskog ograničenja trajanja cjelokupnog procesa imenovanja. Upravo iz tog razloga se prijedlog za nedostajućeg sudiju iz reda bošnjačkog naroda već godinu dana nalazi kod predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH na koji se, ni nakon nekoliko urgencija nisu oglasili. Na ovaj način se umanjuje kapacitet i derogira ugled i dignitet i Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH koje ne može biti kompletirano bez imenovanja nedostajućeg sudije iz reda bošnjačkog naroda”, podvukla je potpredsjednica Mahmutbegović.