“TIKA BiH” u posjeti Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Turska razvojna agencija TIKA djeluje u 50 predstavništava, a jedno od najuspješnijih je ovo koje djeluje u Bosni i Hercegovini. Danas je u Bugojnu realizovana kontrola, prijem i predaja plastenika čiju izgradnju je podržala TIKA, na korištenje MIZ Bugojno.

Podsjetimo Turska razvojna agencija – TIKA donirala je Medžlisu Islamske zajednice Bugojno dva plastenika. Radi se o značajnoj donaciji i visoko profesionalnim plastenicima koji su smješteni u Mjesnoj zajednici Karadže na imanju Juse Velagića. Plastenici su dimenzije 50×10 metara i opremljeni su najsavremenijom opremom za mjerenje temperature i u planu je proizvodnja organske hrane.

– Ovo je jedan projekat sa kojim je postavljen cilj da se da doprinos samom budžetu MIZ Bugojno, ali i zapošljavanju nekoliko ljudi. Riječ je o pilot projektu i ako se pokaže efikasnim bit će i nastavljen u narednom periodu. Ovo nije jedini projekat koji se realizuje na području Bugojna. U saradnji sa MIZ Bugojno radi se i na projektu rekonstrukcije Sultan – Ahmedove džamije i drugim pripremnim radnjama – istakao je Mukremin Ćakir, zamjenik direktora TIKA-e za BiH.

Predsjednik MIZ Bugojno, Haris Mujić naglasio je da je ovo dio dobre saradnje sa TIKA-om.

– Danas je izvršena primopredaja plastenika a izvodjač radova je bilo preduzeće Vinčević metal tehnika. Ovaj projekat je za MIZ Bugojno jako važan a naredni projekat koji planiran u saradnji sa TIKA-om BiH je rekonstrukcija Sultan – Ahmedove džamije. U planu je i realizacija projekta podrške RTV Bugojnu u nabavci neophodne opreme – naglasio je Haris Mujić, predsjednik MIZ Bugojno.

Kao dio saradnje sa TIKA-om danas je upriličena i posjeta JP RTV Bugojno. U razgovoru sa uposlenicima i rukovodstvom, predstavnici TIKA-e dobili su informacije o značaju ovog medija na području regije ali i problemima u radu tako da je podrška u nabavci opreme od posebnog značaja.