Šef Misije OSCE-a u BiH posjetio Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore boravio je danas u radnoj posjeti općini Bugojno.

 

On se najprije sastao s čelnim ljudima izvršne i zakonodavne vlasti u našem gradu, načelnikom Hasanom Ajkunićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Gretom Kunom, i njihovim saradnicima.

Na sastanku u Kristalnoj sali Općine Bugojno razgovaralo se o mogućnostima razvoja lokalne zajednice, preprekama na tom putu, te podršci OSCE-a koja, kako se čulo, neće izostati ni u budućnosti.

Načelnik Ajkunić i predsjedavajuća OV-a izrazili su zadovoljstvo posjetom šefa Misije OSCE-a u BiH općini Bugojno.

-Kada nam je bilo teško 2010. godine, kada se desio teroristički čin, došao je da nam da podršku. Bio je tu i kada smo otvarali zgradu Centra za socijalni rad u desetom mjesecu iste godine. Veliko hvala čovjeku, koji voli BiH, i koji svojim dolaskom daje svima veću sigurnost. Smatramo da je OSCE partner lokalne zajednice i države. Vjerujem da dolazak predstavnika OSCE-a znači puno, ne samo Bugojnu, već čitavom regionu. Naša zadaća u budućnosti bit će da imamo još jaču lokalnu zajednicu i državu, rekao je načelnik Ajkunić.

– I ja se zahvaljujem, naravno, OSCE-u za sve što je uradio za našu lokalnu zajednicu, kada su u pitanju svi oni prosperitetni projekti, ali i kada se radilo o zabrinjavajućim i kobnim situacijama u Bugojnu, riječi su predsjedavajuće OV-a.

U izjavi koju je dao medijima nakon sastanka, šef Misije OSCE-a u BiH je rekao, između ostalog, da njegove kolege iz Terenskog ureda u Travniku veoma često borave u Bugojnu, te da kroz svoj rad prate situaciju u našoj općini, s kojom je razvijen partnerski odnos.

-Razlog današnje posjete jeste, upravo, to partnerstvo. Izlaskom iz udobnih fotelja i susretima s ljudima koji imaju konkretne informacije o stanju lokalnih zajednica Misija OSCE-a šalje pozitivnu poruku svim građanima BiH da im je na raspolaganju, i da traži mir, stabilnost ali i prava, o čemu je posebno važno govoriti u izbornoj godini. Svi Bosanci i Hercegovci imaju ista prava, a moraju imati i iste mogućnosti. Kao partneri ove i drugih općina želimo da doprinesemo bržem putu BiH u budućim integracijama. Na taj način, mislim da radimo dobro svoj posao, naglasio je Jonathan Moore.

U okviru posjete Bugojnu, on je položio cvijeće na lokaciji spomen-obilježja i u holu Policijske stanice, gdje je odao počast policajcu Tariku Ljubuškiću, koji je poginuo u terorističkom napadu u Bugojnu 27. juna 2010. godine. Upravo o tom danu, koji niko od građana Bugojna ne može zaboraviti, a naročito porodica ubijenog policajca, policajci koji su ranjeni i sve njihove kolege, te radu policijskih organa, razgovaralo se na sastanku, čiji je domaćin bio načelnik PU Bugojno Zaim Ždralović. Šef Misije OSCE-a se posebno zanimao za sigurnosnu situaciju u gradu, kao i za porodicu stradalog policajca, o čemu je više informacija dobio od Tarikove supruge Mersihe koja je, također, prisustvovala ovom sastanku.

-Sjećam se tog tužnog dana. Ali, nije to jedan jedini dan u historiji i budućnosti Bugojna, i općina koje imaju puno uspjeha i potencijala, zaključio je šef Misije OSCE-a u BiH.